Biden stiže u Europu, želi se sastati s Erdoganom

Foto: EPA

AMERIČKI predsjednik Joe Biden otputovao je večeras prema Europi, gdje, uz sudjelovanje na dva summita, u Rimu i Glasgowu, želi susresti i turskog predsjednika Erdogana i konzultirati se sa saveznicima o obnovi pregovora s Iranom, najavila je Bijela kuća.

Biden i Erdogan trebali bi se sastati u Škotskoj

Predviđen je sastanak Bidena s Erdoganom u Glasgowu, gdje će se sljedećeg tjedna održati veliki summit o klimi, što nije potvrđeno, ali u ovom trenutku se predviđa, rekao je savjetnik za nacionalnu sigurnost Bijele kuće Jake Sullivan.

On je to izjavio u američkom predsjedničkom zrakoplovu Air Force One, kojim Biden putuje u Rim, gdje će prije konferencije o klimi COP26 sudjelovati na summitu G20 u subotu i nedjelju.

Napeti odnosi između Turske i SAD-a

Turski predsjednik Erdogan upravo je odustao od protjerivanja desetorice zapadnih veleposlanika, među kojima i američkoga. Odnosi između dvojice predsjednika su napeti, posebice nakon što je Ankara kupila ruski obrambeni sustav, iako je članica NATO-a. 

Biden će sudjelovati na dva velika međunarodna sastanka krajem tjedna, summitu 20 najrazvijenijih zemlja (G20) koji počinje u subotu u Rimu, a zatim na konferenciji Ujedinjenih naroda o klimatskim promjenama od nedjelje u Glasgowu.

Nastavak pregovora o iranskom nuklearnom programu

Američki predsjednik će u subotu sa saveznicima imati priliku razgovarati o nastavku pregovora o iranskom nuklearnom programu, rekao je Jake Sullivan. Cilj tog četverostranog sastanka je koncentriranje na zajedničku strategiju koju obilježavaju jedinstvo i solidarnost između Amerikanaca i Europljana, dodao je.

Iran je jučer izjavio da je spreman nastaviti pregovore u studenom kako bi spasio svoj nuklearni program nakon pet mjeseci zastoja, što je izazvalo opreznu reakciju Zapada, koji je sve nestrpljiviji. U nedjelju u Rimu američki predsjednik namjerava, uz službeni program G20, organizirati sastanak o poremećenom lancu opskrbe na svjetskoj razini.

Pročitajte više