Biden: Turska će ostati u Siriji sve dok ne uništimo do kraja Islamsku državu

Foto: FAH

TURSKA je spremna ostati u Siriji koliko je potrebno kako bi uništila Islamsku državu, rekao je američki potpredsjednik Joe Biden u četvrtak tijekom posjeta Švedskoj, dan nakon što se u Turskoj susreo s predsjednikom Tayyipom Erdoganom.

"Mislim da su Turci spremni ostati koliko je potrebno kako bi istjerali IS", rekao je Biden novinarima u Stockholmu.

"Smatram da je došlo do postupne promjene u razmišljanju.. u Turskoj kada se shvatilo da je IS egzistencijalna prijetnja Turskoj", rekao je.

Biden je novinarima također kazao kako SAD smatra plinovod Sjeverni tok 2, u koji su uključeni Rusija i nekoliko europskih energetskih kompanija, "lošim dogovorom" za Europu.

Do kraja Obaminog mandata se zatvara Guantanamo?

Ruski Gazprom prošle je godine s europskim partnerima dogovorio taj plinovod koji bi se preko Baltičkog mora trebao protezati do Njemačke.

SAD i mnoge istočnoeuropske države smatraju kako će se time ograničiti drugi putevi opskrbe, kao i energetska sigurnost Europske unije koja trećinu plina dobiva iz Rusije. 

Među drugim temama kojih se dotaknuo, Biden je spomenuo i zatvor Guantanamo na Kubi za koji je rekao da bi se trebao zatvoriti do kraja mandata predsjednika Baracka Obame.

"To je moja nada i očekivanje", istaknuo je Biden.

Bijela kuća pokušava zatvoriti tu ustanovu otkad je Obama preuzeo predsjedničku funkciju, no sprječava ju velik otpor američkog Kongresa. 

Pročitajte više