Biden zadovoljan time što Stoltenberg ostaje šef NATO-a

Foto: EPA

AMERIČKI predsjednik Joe Biden danas je pozdravio odluku NATO-a da produlji mandat glavnog tajnika Jensa Stoltenberga za još jednu godinu, odlučivši zadržati iskusnog vođu dok i dalje rat bjesni na pragu Saveza, umjesto da se pokušava dogovoriti o nasljedniku. Stoltenberg, bivši premijer Norveške, čelnik je transatlantskog sigurnosnog saveza od 2014., a mandat mu je već tri puta produljivan.

Odluka znači kontinuitet na vrhu NATO-a dok se njegova 31 članica bori s izazovom pružanja potpore Ukrajini u odbijanju invazije Moskve, uz istovremeno izbjegavanje izravnog sukoba između NATO-a i ruskih snaga. "Svojim postojanim vodstvom, iskustvom i prosuđivanjem glavni tajnik Stoltenberg proveo je naš Savez kroz najznačajnije izazove u europskoj sigurnosti od Drugog svjetskog rata", rekao je Biden u izjavi koju je objavila Bijela kuća.

"Radujem se nastavku rada s glavnim tajnikom Stoltenbergom"

Biden je rekao da je NATO savez trenutno "jači, ujedinjeniji i svrhovitiji nego što je ikada bio". "Radujem se nastavku rada s glavnim tajnikom Stoltenbergom na daljnjem jačanju Saveza sljedećeg tjedna na summitu NATO-a u Vilniusu te uoči 75. obljetničkog summita NATO-a u Washingtonu sljedeće godine", rekao je Biden.

Stoltenberga (64) diljem Saveza mnogi smatraju postojanim vođom i strpljivim graditeljem konsenzusa. On sam je u tweetu rekao da je počašćen odlukom o produljenju mandata do 1. listopada 2024. godine.

Njegovi sljedeći zadaci uključuju nadziranje transformacije snaga NATO-a kako bi se usredotočile na obranu od mogućeg ruskog napada, nakon desetljeća u kojima se Savez usmjeravao na misije izvan svojih granica, poput Afganistana i Balkana.

Također će morati riješiti razlike oko toga koliko bi NATO trebao biti uključen u Aziju, uz Sjedinjene Države koje se zalažu za veću ulogu u suprotstavljanju Kini, dok drugi, poput Francuske, inzistiraju na tome da NATO mora zadržati fokus na sjevernoatlantskom području.

Pročitajte više