BiH će do kraja godine provesti temeljite vojne reforme

BOSNA i Hercegovina do kraja ove godine imat će jedinstveno civilno zapovjedništvo nad oružanim snagama i ministarstvo obrane na državnoj razini čime će biti ispunjeni osnovni preduvjeti za pristupanje programu "Partnerstvo za mir", najavio je u četvrtak u Sarajevu član Predsjedništva BiH Dragan Čović.

"Shvatili smo kako je naše vrijeme za promišljanje o budućnosti BiH isteklo. Sada nas očekuju brze reforme u oblasti obrane i oružanih snaga", izjavio je Čović nakon sastanka najviših bosanskohercegovačkih dužnosnika s izaslanstvom NATO-a koje je predvodio glavni tajnik George Robertson.

Zajedno s Robertsonom u glavni grad BiH doputovali su i veleposlanici svih zemalja-članova Sjeveroatlantskog vijeća (NAC).

Dragan Čović kazao je kako su predstavnici vlasti BiH pred izaslanstvom NATO-a preuzeli obvezu provedbe svih reformi koje se već dugo zahtijevaju te da one neće obuhvatiti samo pitanja obrane nego i gospodarskog preustroja zemlje.

Lord Robertson je izjavio u Sarajevu kako nema niti jedne zemlje-članice NATO-a koja ne bi željela vidjeti BiH u "Partnerstvu za mir" što prije, ali je istaknuo kako davno postavljeni uvjeti moraju biti ispunjeni prije nego se to dogodi.

On je još jednom potvrdio kako se radi o uspostavi učinkovitog civilnog nadzora nad vojnim snagama te o postojanju jedinstvenog vojnog zapovjedništva.

Član Predsjedništva Čović pojasnio je kako će do kraja godine civilno zapovjedanje vojskom biti preneseno na tročlani državni vrh.

Hrvatski i bošnjački član Predsjedništva BiH i do sada su imali zapovjedne ovlasti nad Vojskom Federacije BiH no u slučaju Vojske Republike Srpske (VRS) te su ovlasti pripadale predsjedniku entiteta.

Glavni tajnik NATO-a izjavio je kako je bosanskohercegovačkim dužnosnicima još jednom ukazano na potrebnu što hitnijeg privođenja osumnjičenih za ratne zločine a posebice Radovana Karadžića i Ratka Mladića.

Robertson je smatrao važnim istaknuti kako je predsjednik RS Dragan Čavić na razgovorima u Sarajevu jasno kazao da osobno preuzima odgovornost za uhićenje Karadžića.

"Čavić nam je kazao kako postoji nalog za Karadžićevo uhićenje te da će se to i dogoditi bude li on viđen na području Republike Srpske", kazao je Robertson.

On je istaknuo kako su nedavne promjene u Srbiji i Crnoj Gori označile "politički potres" u cijeloj regiji koji će svakako doprinijeti učinkovitijem privođenju svih osumnjičenih za ratne zločine, prije svega stoga što je to u izravnom interesu Beograda.

Pročitajte više