BiH će dobiti Instut za nestale osobe

BOSNA i Hercegovina do kraja godine dobit će Institut za nestale osobe koji bi preuzeo zadaću dugoročnog rješavanja pitanja nestalih, najavili su u srijedu u Sarajevu predsjednik Međunarodnog povjerenstva za nestale osobe (ICMP) James Kimsey i predsjedatelj Predsjedništva BiH Borislav Paravac.

Kimsey i jordanska kraljica Noor, koja nastupa u svojstvu jednog od pet povjerenika ICMP-a, doputovali su u dvodnevni posjet BiH kako bi provjerili načn realiziranja projekata kojima se pokušava otkriti sudbina više desetaka tisuća nestalih tijekom ratova na području bivše Jugoslavije.

Predsjednik ICMP-a kazao je novinarima u Sarajevu, nakon sastanka s članovima Predsjedništva BiH, da se sada očekuje konkretna potpora uspostavi Instituta za nestale osobe jer bi to tijelo od početka 2004. trebalo preuzeti poslove traganja koje sada obavljaju entitetska povjerenstva.

Rad takvih tijela do sada nije bio koordiniran što je otežavalo suradnju i usporavalo pronalaženje posmrtnih ostataka.

Kimsey je također najavio da će ICMP, u međuvremenu, nastaviti realizirati iznimno važan projekt identifikacije posmrtnih ostataka DNK analizom.

Tom revolucionarnom metodom dosad je identificirano 2200 osoba koje su smatrane nestalima, a tisuću i po slučajeva u cjelosti je zaključeno.

Na području bivše Jugoslavije djeluje pet laboratorija u kojima se obavlja ovakva identifikacija a jedan od njih je i u Zagrebu.

Kimsey je posebice istaknuo kako je svih 600 žrtava masakra u Srebrenici, koliko ih je do sada pokopano, identificirano zahvaljujući DNK analizi odnosno usporedbi pronađenih posmrtnih ostataka s uzorcima krvi uzetima od obitelji.

Predsjednik ICMP-ja apelirao je još jednom na sve koji to znaju da otkriju lokacije masovnih grobnica istaknvši kako je rješavanje sudbine nestalih temljeni preduvjet pomirenja u regiji.

(Hina) rm rt

Pročitajte više