BiH danas bez prosvjeda unatoč lošoj situaciji u zemlji

Foto: FAH
 
U BOSNI i Hercegovini na praznik rada 1. svibnja osim malobrojnog okupljanja obespravljenih radnika u Tuzli i sjednice vodstva sindikata u Sarajevu nisu zabilježena okupljanja niti veći prosvjedi unatoč lošoj gospodarskoj i socijalnoj situaciji i velikom broju nezaposlenih.
 
Skupina radnika bivših divova iz vremena socijalizma predvođenih Sindikatom solidarnosti Tuzlanske županije se okupila ispred spaljene zgrade kompanije Sodao u Tuzli. Prema riječima predsjednika sindikata Sakiba Kopića ovako mali skup pokazuje inertnost građana najmnogoljudnije županije u Federaciji BiH.
 
Teško ih je motivirati
 
Predsjednik Saveza samostalnih sindikata Bosne i Hercegovine Ismet Bajramović ocijenio je kako je ljude u BiH vrlo teško motivirati za prosvjede.
 
"Prvi svibnja nažalost pada u sredini produženog vikenda tako da nemamo građana i teško je animirati ljude za prvi svibanj", rekao je Bajramović i podsjetio da su i prošlogodišnji prosvjedi propali.
 
Više od pola milijuna nezaposlenih
 
Po službenim podatcima u Bosni i Hercegovini je više od pola milijuna ljudi nezaposlenih.
 
Broj umirovljenika je veći od 650.000 a broj zaposlenih je svega 747.516. Po stopi nezaposlenosti BiH je na vrhu u Europi, a posebno zabrinjava što je među mladim ljudima blizu 60 posto nezaposlenih.

Pročitajte više