BiH do 1. travnja dobiva državnu obavještajnu službu

ZASTUPNIČKI dom Parlamenta Bosne i Hecegovine usvojio je u utorak prijedlog zakona kojim se u toj zemlji po prvi puta nakon potpisivanja Daytoskog sporazuma uspostavlja obavještajna služba na državnoj razini.

Prijedlog zakona Parlamentu je na usvajanje uputio Visoki predstavnik za BiH Paddy Ashdown jer unutar Vijeća ministara nije bilo suglasnosti o konačnom tekstu.

Ministri iz Republike Srpske željeli su izmijeniti prijedlog kojega je sačinila radna skupina pod međunarodnom supervizijom jer su željeli sačuvati barem dio ovlasti za entitetsku tajnu službu.

Na tekst zakona tako je stavljeno 120 amandmana od kojih je u prihvaćeno njih četrdesetak.

Tijekom rasprava u Parlamentu dio zastupnika izrazio je negodovanje zbog činjenice da će državna tajna služba koja se treba boriti protiv špijunaže, terorizma te prikupljati podatke o ratnim zločincima zapravo nastati uglavnom mehaničkim spajanjem postojećih entitetskih tajnih službi koje su ozbiljno kompromitirane brojnim skandalim i stranačkim utjecajima.

Obaveštajno-sigurnosna služba BiH (OSA) trebala bi biti uspostavljena do 1. travnja ove godine a do tog datuma trebale bi se ugasiti postojeće obavještajne službe Federacije BiH - FOSS i Republike Srpske - OBS.

Prema dogovoru kojega su ranije postigli predstavnici vladajućih nacionalnih stranaka, prvi ravnatelj OSA-e treba biti iz reda bošnjačkog naroda.

Pročitajte više