BiH: Hrvati oko Žepča prosvjeduju zbog medijske blokade

PREDSJEDNICA podružnice HKD ´Napredak´ u Žepču Zrinka Vrbić uputila je pismeni prosvjed vlastima BiH te međunarodnim predstavnicima u toj zemlji jer Hrvati žepačkog kraja već godinu dana nemaju medijskog programa na svom jeziku, izvijestila je u utorak KTA.

U prosvjednom pismu CRA-u, Uredu Ombudsmana u BiH, visokom predstavniku za BiH Paddyju Ashdownu, Predsjedništvu BiH te Općinskom vijeću Žepče navodi se kako se više od 25.000 Hrvata širega žepačkog područja nalazi već godinu dana u medijskoj izolaciji te su uskraćeni u jednom od temeljnih prava svakog čovjeka i naroda - u pogledu informiranja na svome jeziku.

Odlukom Regulatorne agencije za komunikacije (CRA) Radiopostaji Žepče je u siječnju 2001. godine oduzeta dozvola za emitiranje programa u domicilnim regijama Tuzli i Doboju, dok joj je dana mogućnost nastavka emitiranja u regiji Kotor-Varoš, ali pod uvjetom da program postaja ne dopire do Žepča, a to je značilo i kraj rada Radiopostaje Žepče.

CRA je tim potezom prekršila Ustav Federacije BiH koji izričito kaže da većinski narod u općini koji je manjina u županiji mora imati jedan medij na svom jeziku što je upravo slučaj s općinom Žepče, jer je hrvatski narod većinski u Zeničko-dobojskoj županiji gdje je golema većina bošnjačkog naroda. Hrvati žepačkog kraja mogu pratiti na desetine radijskih i televizijskih programa na srpskom i bošnjačkom jeziku, a ni jedan, osim vjerskog radija ´Mir´ iz Međugorja, na hrvatskom jeziku. Stoga HKD ´Napredak´ Žepče zahtijeva još jednom od svih mjerodavnih ustanova da se po žurnom postupku preispita mogućnost izdavanja dozvole Radiopostaji Žepče za nastavak rada, pogotovo s obzirom na spomenute ustavne odredbe.

Pročitajte više