BiH: Kalinić poziva Karadžića na predaju

PREDSJEDNIK Srpske demokratske stranke (SDS) Dragan Kalinić javno je u četvrtak pozvao bivšeg vođu bosanskih Srba Radovana Karadžića da se preda do kraja lipnja kako bi Republiku Srpsku i njene dužnosnike spasio od izolacije i sankcija.

U intervjuu, kojega je na naslovnici objavio sarajevski "Dnevni avaz", Kalinić je ocijenio kako će uslijediti siloviti pritisci i ozbiljne posljedice po Republiku Srpsku ne bude li Bosna i Hercegovina pozvana priključiti se programu "Partnerstvo za mir" na summitu NATO-a što će se krajem mjeseca održava u Istanbulu.

Kalinić koji ujedno obnaša dužnost predsjednik parlamenta RS i slovi za možda najutjecajnijeg političara među bosanskim Srbima, kazao je kako jedino odlazak Radovana Karadžića u Den Haag može nešto izmijeniti.

"Mogu kazati (Karadžiću) ono što mu govore i svi drugi. Treba se predati", kazao je Kalinić.

Ovaj visoki dužnosnik bosanskih Srba prije rata i tijekom njega bio je Karadžićev najbliži suradnik, a nakon njegova povlačenja u "ilegalu" te uhićenja Momčila Krajišnika, Kalinić je preuzeo kontrolu nad SDS-om i ukupnom političkom situacijom u RS.

Predstavnici međunarodne zajednice proteklih su tjedana uputili niz ozbiljnih upozorenja vlastima u Banja Luci kako će uslijediti ozbiljne posljedice ne bude li Karadžić uskoro priveden.

To je ujedno osnovni preduvjet da bi se razmatrao zahtjev BiH za primanje u "Partnerstvo za mir".

Pročitajte više