BiH: Na slobodu pušten osumnjičeni za sigurnosne prijetnje

NATURALIZIRANI državljanin Bosne i Hercegovine alžirskog podrijetla kojega su 21. prosinca priveli pripadnici Stabilizacijskih snaga (SFOR) pod sumnjom da prestavlja sigurnosnu prijetnju, pušten je na slobodu u utorak navečer, priopćilo je u srijedu zapovjedništvo SFOR-a u Sarajevu.

U priopćenju se navodi kako je privedeni pušten ali da istraga o njegovu slučaju još nije zaključena. SFOR nije potvrdio identitet sumnjivca no Ministarstvo unutarnjih poslova županije Središnja Bosna ranije je objavilo kako je riječ o Muhamedu Zitouniju Perendi, rođenom 1972. godine u Alžiru.

On je uhićen u Travniku gdje je proteklih godina živio sa suprugom koja je državljanka BiH. Zitouni je državljanstvo BiH stekao tijekom rata pod okolnostima koje nisu do kraja razjašnjene.

Neposredno nakon njegova privođenja američke su vlasti upravo Travnik u kojemu je živio označile kao središte sumnjivog djelovanja organizacije "Vezir" za koju se pretpostavlja kako bi mogla podupirati terorističke aktivnosti.

Američko je ministarstvo financija odlučilo zamrznuti sve eventualne račune kojima bi "Vezir" mogao raspolagati na teritoriju SAD a voditelj ove organizacije Safet Durgut označen je osobom koja je na američkoj "crnoj listi".

Durgut je u brojnim izjavama za medije u BiH odlučno odbacio opužbe za povezanost s terorizmom. Istodobno je ustvrdio kako je Muhameda Zidounija poznavao samo krajnje površno.

Predsjedatelj Predsjedništva Bosne i Hercegovine Dragan Čović izjavio je u srijedu kako unatoč ovim zbivanjima njegova zemlja ne može biti smatrana kriznom točkom i utočištem terorista.

"Imajući u vidu ukupnu političku i gospodarsku situciju, u sigurnosnom smislu BiH je danas jedna od najstabilnijih zemalja u regiji", kazao je Čović novinarima u Sarajevu.

Slučajevi poput uhićenja Zidounija i optužbe o sumnjivim aktivnostima organizacije "Vezir" po Čovićevu su sudu zapravo rezultat zajedničkih napora domaćih vlasti i međunarodne zajednice da se spriječe mogući incidenti. On je istaknuo kako su vlasti BiH potpuno voljne i odlučne poduprijeti svaki vid borbe protiv terorizma a takva uvjeravanja su prenesena i američkom veleposlaniku u Sarajevu Cliffordu Bondu. "Nama sada valja tu spremnost pokazati i konkretnim djelima", kazao je Čović.

On je izrazio nadu kako će to ujedno tvrtkama iz BiH osigurati sudjelovanje u poslovima obnove Iraka. Predsjedatelj Predsjedništva BiH drži kako njegova zemlja ima sve šanse biti "regionalnim predvoditeljem" pri angažiranju na takvim poslovima.

Pročitajte više