BiH ne očekuje pogoršanje odnosa sa Europskom unijom

POTPISIVANJEsporazuma sa Sjedinjenim Državama o zaštiti od izručenja američkih državljana Međunarodnom kaznenom sudu (ICC) neće ugroziti odnose BiH i Europske unije, ocijenila je danas u sarajevu zamjenica ministra vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Lidija Topić.

Pojašnjavajući okolnosti i uvjete pod kojima je potpisan sporazum između BiH i SAD, Topić je novinarima u Sarajevu kazala kako je BiH poštovala smjernice Europske unije date zemljama od kojih su Amerikanci tražili potpisivanje bilateralnog sporazuma o statusu ICC-ja.

Ona je pojasnila kako je bosanskohercegovačka strana osigurala da u sporazum sa SAD-om bude ugrađeno osam od ukupno devet smjernica što su stigle iz Bruxellesa.

Američka strana do kraja je inzistirala jedino na tome da od izručenja budu izuzteti svi američki državljani a ne samo oni koji su angažirani u nekoj od misija u BiH.

"BiH je jedina od 30 zemalja koje su do sada potpisale ovakav sporazum sa Sjedinjenim Državama uspjela izmijeniti prvobitni američki prijedlog", kazala je Topić. Ona je istaknula kako su reagiranja Europske unije nakon prošlotjednog potpisivanja sporazuma između BiH i SAD znatno blaža nego je to, primjerice, bio slučaj kada su Amerikanci sličan sporazum potpisali s Albanijom.

Doministrica Topić drži kako je i pod novonastalnim okolnostima realno očekivati da BiH nastavi dalje približavanje Europskoj uniji a prvi naredni korak na tom putu bit će izrada studije o izvedivosti.

(Hina) rm sb

Pročitajte više