BiH: Oporba potpisala akt o suradnji i tražit će izvanredne izbore

PREDSJEDNICI četiri najveće oporbene stranke iz Bosne i Hercegovine potpisali su u nedjelju u Sarajevu sporazum o međusobnoj suradnji najavivši pritom kako će zatražiti da se iduće godine organiziraju izvanredni parlamentarni izbori.

Dokument pod nazivom "Platforma za programsku suradnju" potpisali su Zlatko Lagumdžija iz Socijaldemokratske partije (SDP), Milorad Dodik iz Stranke nezavisnih socijaldemokrata (SNSD), Krešimir Zubak iz Nove Hrvatske inicijative (NHI) te Petar Đokić u ime Socijalističke partije Republike Srpske (SPRS).

Kako je pojasnio Milorad Dodik, četiri stranke suglasne su da je BiH suočena s općom krizom te da joj prijeti politički, gospodarski, socijalni i moralni kolaps.

"Postojeća vlast u BiH nije u stanju rješavati nagomilane probleme i to za nju mora raditi međunarodna zajednica", kazao je vođa SNSD-a.

Krešimir Zubak je istaknuo da je smjena vlasti u BiH nužna jer vladajuće nacionalne stranke do kraja iduće godine sigurno neće moći ispuniti šesnaest reformskih ciljeva što ih je postavila Europska komisija kao preduvjet za pregovore o stabilizaciji i pridruživanju.

Najvećom vrijednošću sporazuma četiri stranke Zubak drži to što je on postignut njihovom slobodnom voljom i bez utjecaja sa strane.

Suradnja četiri stranke u budućnosti pokazat će kako u BiH postoje snage koje su u stanju dogovorom i kompomisima naći rješenje za sadašnju krizu, ističe lider NHI-ja, stranke koja je ranije najavila spajanje s Hrvatskom seljačkom strankom BiH (HSS).

Zlatko Lagumdžija je novi politički blok ocijenio važnim korakom k normalizaciji političkog života u BiH. Kazao je kako se time počinje stvarati blok "lijevog centra" koji će biti učinkovita protuteža desničarskoj koaliciji što je trenutačno na vlasti.

Lagumdžija je istodobno odlučno odbacio svaku mogućnost da se oporbu natjera naa neku vrstu suradnje s nacionalnim strankama kako je to nedavno najavio Visoki predstavnik za BiH Paddy Ashdown.

Visoki predstavnik je kazao da se u BiH mora okupiti svojevrsni savez vlasti i oporbe želi li se osigurati dalje približavanje BiH Europskoj uniji.

Predsjednik SDP-a BiH na to je odgovorio konstatacijom kako oporbi ne pada na pamet pružati alibi nesposobnim vlastima i "lažnim reformatorima".

Oporbeni čelnici u BiH istaknuli su da će se svim silama zauzimati za to da se izvanredni parlamentarni izbori održe u jesen 2004. godine kada je planirano održavanje redovitih općinskih izbora.

Pročitajte više