BiH: Otvorena 42 biračka mjesta za hrvatske državljane

NA PODRUČJU Bosne i Hercegovine u nedjelju ujutro u 7 sati otvorena su sva predviđena 42 biračka mjesta na kojima će hrvatski državljani koji žive u toj zemlji ili se u njoj zateknu na dan izbora moći glasovati u drugom izbornom krugu za predsjednika Republike Hrvatske, potvrdila je za Hinu koordinatorica hrvatskih predsjedničkih izbora za područje BiH Romana Franulović-Bušić.

Ona je rekla da su sva biračka mjesta diljem BiH u drugom izbornom krugu na istim adresama kao i u prvom izbornom krugu koji se održao prije dva tjedna, 2. siječnja, ali su na više glasačkih mjesta promijenjeni članovi biračkih odbora zbog poznatih sumnji da su odgovorni za nepravilnosti u prvom izbornom krugu.

"Za razliku od prvog izbornog kruga, danas u drugom krugu glasovanje će na području BiH nadzirati i dužnosnici Državnog izbornog povjerenstva Republike Hrvatske te predstavnici OESS-a", rekla je Romana Franulović-Bušić.

Inače, BiH je država u kojoj je otvoren najveći broj biračkih mjesta za dijasporu, jer u toj zemlji živi i najveći dio od oko 400.000 hrvatskih državljana s prebivalištem izvan Republike Hrvatske. I u BiH će glasačka mjesta biti otvorena do 19 sati.

Biračka mjesta su otvorena u veleposlanstvu Republike Hrvatske u Sarajevu te u hrvatskim generalnim konzulatima u Mostaru i Banjoj Luci, kao i u konzulatu Republike Hrvatske u Tuzli.

Hrvatski državljani u BiH mogu glasovati i u Odžaku, Orašju, Seonjacima (kod Brčkog), Bihaću, Prijedoru, Jajcu, Kupresu, Posušju, Grudama, Neumu, Prozoru-Rami, Stocu, Čitluku, Ljubuškom, Tomislavgradu, Livnu, Čapljini, Širokom Brijegu, Vitezu, Kiseljaku, Žepču, Novom Travniku i Usori.

Pročitajte više