BiH postala kandidatkinja za NATO

ŽELJKO Komšić, koji je 2006. godine izabran za člana Predsjedništva BiH kao kandidat Socijaldemokratske stranke BiH, je glavnom tajniku NATO-a, Andersu Foghu Rasmussenu predao molbu za članstvo Bosne i Hercegovine u NATO-u. Rasmussen je nakon razgovora s delegacijom BiH u kojem su sudjelovali ministar vanjskih poslova i ministar obrane BiH, Sven Alkalaj i Selmo Cikotić ocijenio kako je uloga molbe za Akcijski plan za članstvo "najbolji put do trajne stabilnosti na euroatlantskom području". Izrazio je i želju da sve države zapadnog Balkana se uključe u NATO.

Generalni tajnik NATO-a naglasio je kako BiH mora nastavljati i poboljšavati svoju reformu posebno na područjima demokratskih institucija, ustavnih reformi i obrambenih pitanja, prenosi Reuters. Švedski ministar vanjskih poslova Carl Bildt koji predstavlja EU i američki državni tajnik Jim Steinberg su potakli politički dijalog za 9. listopada u Sarajevu kada će se susresti politički vođe BiH.

Švedska je naglasila kako su vlade Unije i Washington zabrinuti zbog politički mrtve točke na kojoj se trenutno nalazi BiH. "Susret je važna prilika za političare da pokažu svoju političku volju za izlaz is slijepe ulice i za oblikovanje platforme, na podlozi koje bi BiH u svojem programu reforme napravila konkretan napredak prema NATO-u i EU", izjavilo je švedsko predsjedavajuće tijelo i dodalo da EU kao i SAD žele sudjelovati u potpori "euroatlantskih ambicija Bosne i Hercegovine".

Pročitajte više