BiH: Ptičja gripa stavljena pod nadzor

KRIZNI stožer za praćenje pojave ptičje gripe na području Bosne i Hercegovini ocijenio je u srijedu da su poduzete učinkovite mjere za sprječavanje širenja te bolesti nakon što je u okolici Jajca kod labudova otkriven patogeni virus H 5, izjavio je ministar vanjske trgovine BiH Dragan Doko.

On je novinarima u Sarajevu kazao da se sustav veterinarske kontrole u BiH u ovom slučaju pokazao iznimno učinkovitim što je i omogućilo potpuni nadzor nad stanjem na terenu.

Ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Federacije BiH Marinko Božić potvrdio je da je završeno uništavanje peradi na području promjera tri kilometra u okolici Jajca.

"Nastavljamo poduzimati mjere nadzora u razdoblju od 21 dan i reagirat ćemo čim to bude potrebno", kazao je Božić. Potvrdio je da su lokalne vlasti osigurale i sredstva za isplatu odštete kućanstvima čija je perad uništena kako bi se spriječilo moguće širenje bolesti.

Federalni ministar zdravlja Vjekoslav Mandić ustvrdio je da nema opasnosti po ljude nakon otkrivanja virusa ptičje gripe kod Jajca.

On je dodao da mogućim oboljelima u ovom trenutku stoji na raspolaganju tri tisuće doza lijeka "Tamiflu" a osigurana su i cjepiva za najugroženije kategorije stanovništva poput starih osoba.

Osobe koje su bile u izravnom dodiru s labudovima u čijem je tkivu pronađen virus ptičje gripe pod stalnim su liječničkim nadzorom.

Krizni stožer i Ured za veterinarstvo BiH nastavljaju provoditi mjere pojačanog nadzora na cijelom teritoriju zemlje.

Pročitajte više