BiH se treba suočiti sa problemom vehabizma

MINISTAR sigurnosti Bosne i Hercegovine Sadik Ahmetović upozorio je danas u izjavi za OBN televiziju kako u BiH postoji rašireni problem vehabizma i da se država s tim problemom treba suočiti.

Ahmetović je naglasio kako država iz slučaja ovotjednog uhićenja više desetaka pripadnika vehabističkog pokreta u selu Gornja Maoča mora javnosti poslati pouku da država poštuje vjerske slobode, ali i da jednako tako očekuje da se poštuju njezini zakoni.

"Ne može se dozvoliti da djeca ne idu u školu ili da je pohađaju po nekom drugom nastavnom programu. Obrazovni i socijalni sistem mora biti uklopljen u sistem Federacije BiH ili kantona i država treba raditi na uspostavljanju takvog sistema" rekao je ministar.

Ahmetović je dodao i kako ne vjeruje da postoje razlozi za osvetu ili odmazdu pripadnika vehabija u BiH, jer su policijske agencije prilikom izvođenja akcije u Gornjoj Maoči apsolutno poštivale zakon.

Komentirajući potom i mogućnost da Skupština Srbije uskoro izglasa rezoluciju o Srebrenici, Ahmetović je rekao kako bi taj čin pozitivno utjecao na odnose u regiji, te da inicijativa predsjednika Srbije Borisa Tadića govori o njegovoj odgovornoj politici prema zemlji koju vodi.

"To je pristup koji smo dugo čekali od Srbije i, ukoliko se usvoji rezolucija, to će sigurno imati pozitivan signal i relaksirati odnose u regiji" naglasio je ministar Ahmetović.

Pročitajte više