BiH: Treća GSM licenca - povod za rat oko Eroneta

ODLUKA o dodjeli licence za trećeg operatera mobilne telefonije u Bosni i Hercegovini biti će donesena do 30. lipnja ne odluči li Vijeće ministara te zemlje produžiti rok za dodatnih dvanaest dana, kako je to predložila Regulatorna agencija za komunikacije (RAK) ocjenjujući da je to potrebno radi proučavanja potrebne dokumentacije.

Glasnogovornica RAK-a Amela Odobašić izjavila je u četvrtak za Hinu kako na odluku o dodjeli treće GSM licence neće utjecati aktualne rasprave o tome može li se promijeniti vlasnička struktura unutar dvije tvrtke koje su u zakonskom roku podnijele zahtjev za licencu.

Do 7. lipnja, kada je istekao rok, za licencu su se prijavili HT Mostar i Eronet, a nakon toga se pojavila inicijativa HT Zagreb za prenošenjem 49 posto vlasničkog udjela što ga ta tvrtka ima u Eronet-u na HT Mostar. HT Zagreb je i dioničar HT-a Mostar.

Ta je inicijativa upućena Vladi Federacije BiH, a uslijedila je kako bi se pomirili suprostavljeni zahtjevi dva pretendenta na treću GSM licencu i na neki način izašlo u susret sugestijama vlasti BiH kako bi bilo najbolje da Eronet i HT Mostar zajedno dobiju treću licencu.

"Pitanje vlasničkog udjela nije pitanje za RAK. Mi smo ipak pripravni razmotriti svaku dodatnu dokumentaciju potrebnu za dodjelu licence ukoliko uslijede neke promjene", kazala je Odobašić.

Posebno povjerenstvo Vlade Federacije BiH ovog je tjedna trebalo razmatrati prijedlog HT Zagreb i odlučiti o njegovoj prihvatljivosti.

Na Hinin upit iz Ministarstva prometa i komunikacija BiH pojašnjeno je kako je prijedlog doista razmatran, no nije rečeno kakvo je stajalište povjerenstvo zauzelo.

Iz nadležnog ministarstva u Sarajevu izjavili su kako je "proces u tijeku" te da u ovom trenutku nemaju o njemu ništa novoga kazati.

Sukladno ranijoj odluci Vijeća ministara BiH, operator mobilne telefonije koji dobije treću GSM licencu za nju će trebati platiti oko 70 milijuna eura, koliko i druga dva operatora - GSM BiH i MOBIS - koji su dozvole dobili ranije.

Prijedlog iz Zagreba o prenošenju vlasničkog udjela s Eroneta na HT Mostar izazvao je burne reakcije kod ostalih Eronetovih dioničara.

Tvrtke Alpina komerc i Hercegovina osiguranje te općina Grude, kao 51 postotni dioničari Eroneta, pozvali su se na pravo prve kupnje odnosno obvezu HT Zagreb da najprije njima ponudi otkup preostalog paketa dionica.

Uprava HT Mostar takav je postupak osudila sumnjajući u zakonsku utemeljenost zahtjeva Eronetovih većinskih dioničara.

U cijelu priču se potom umiješala i privremena upraviteljica Hercegovačke banke Toby Robinson najavljujući tužbu protiv HT Zagreb.

Njena je procjena kako bi se prenošenjem vlasničkog udjela u Eronetu na HT Mostar ugrozila i planirana prodaja Hercegovačke banke, za što je zainteresiran konzorcij hrvatskih tvrtki predvođenih poslovnim carstvom Ivice Todorića.

"Kako bih završila prodaju Hercegovačke banke, moram završiti posao s dionicama Eroneta. HT Zagreb pokušava blokirati prodaju tih udjela zato što ih želi kupiti jeftino ili pak badava", kazala je Robinson u inrervjuu kojega je u četvrtak objavio "Večernji list" u bosanskohercegovačkom izdanju.

Ona je potvrdila kako bi i Todorić mogao biti zainteresiran za treću GSM licencu, jer u tu igru automatski ulazi kupnjom Hercegovačke banke, koja je vlasnik 35,6 posto Hercegovina osiguranja, a koje je opet značajan dioničar u Eronetu.

Spor oko prava prve kupnje, o čemu ovisi sudbina Eroneta, Hercegovačke banke ali i treće GSM licence u BiH, dodatno je zamršen činjenicom kako se dionicama i do sada u nekoliko navrata trgovalo, no po različitim propisima.

Robinson je tako, gotovo preko noći, prodala općini Grude mali ali ključni set od nepunih pet posto dionica u Eronetu spriječivši tako HT Mostar da vrati svoj udio u Eronetu, za kojega se tvrdilo kako je ranije nezakonito prodan tvrtkama pod nadzorom HDZ-ovih poslovnih ljudi.

Izmjena propisa dovela do potpunog pravnog kaosa kojega će biti krajnje teško riješiti. S rješenjem ili bez njega, pitanje trećeg GSM operatora bit će razjašnjeno najkasnije do 12. srpnja.

Pročitajte više