BiH: Uhićenja zbog prodaje krivotvorenih potvrda o cijepljenju protiv koronavirusa

Foto: Armin Durgut/PIXSELL

ŽUPANIJSKO tužiteljstvo u Sarajevu sumnjiči osam osoba za organiziranje i posredovanje u izdavanju krivotvorenih potvrda o cijeljenju protiv koronavirusa građanima Bosne i Hercegovine, potvrdili su danas iz ovog tužiteljstva koje je preuzelo istragu nakon uhićenja provedenih dan ranije.

Pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) priveli su devet osoba. Pretpostavlja se da su članovi skupine uključene u krivotvorenje medicinske dokumentacije. Glasnogovornica sarajevskog tužiteljstva Azra Bavčić potvrdila je da je zatim pritvor određen za osam privedenih s područja Sarajeva te Visokog i Zenice.

Među uhićenima su i zaposleni u Domu zdravlja Sarajevo te u sarajevskoj Općoj bolnici. Kako je pojasnila Bavčić, istražitelji sumnjaju da su uhićeni preprodavali krivotvorene potvrde o cijepljenju po cijeni od 200 do 300 eura.

U BiH još nema registra cijepljenih

U BiH još uvijek nije uspostavljen jedinstveni registar cijepljenih niti država izdaje potvrde sukladne standardima EU nego to rade entiteti, odnosno deset županija unutar Federacije BiH i distrikt Brčko, što otvara široki prostor zloporabama.

U odvojenoj, danas provedenoj policijskoj akciji na širem području Sarajeva i Tuzlanske županije uhićeno je još osam osoba koje policija sumnjiči za nadriliječništvo. Prema dostupnim informacijama, neki od osumnjičenih u BiH uvozili su ulje kanabisa koje u toj zemlji još nije dobilo odobrenje za uporabu.

Pročitajte više