BiH: Zastupnički dom usvojio zakon o obrani

ZASTUPNIČKI dom parlamenta BiH usvojio je u ponedjeljak novi Zakon o obrani BiH kojim se prvi put nakon potpisivanja Daytonskog sporazuma, uspostavlja obrambeni sustav na državnoj razini.

Zakon predviđa da BiH ubuduće ima ministarstvo obrane na državnoj razini, kao i glavni te operativni stožer oružanih snaga. Istodobno je, međutim, predviđeno postojanje posebnih vojski dva entiteta - Federacije BiH i Republike Srpske.

Nacrt Zakona usuglašavala je stručna skupina koju je od proteklog ljeta predvodio američki diplomat James Locher.

Uspostava jedinstvenog ministarstva obrane i zajedničkog vojnog zapovjedništva temeljni je uvjet koji BiH mora ispuniti ako se želi priključiti programu Partnerstvo za mir.

Unatoč velikim otporima, koje su vlasti Republike Srpske pružale preustroju obrambenog sustava i ograničavanju ovlasti entiteta, oni su na to morali pristati pod snažnim pritiskom međunarodne zajednice.

Parlament Republike Srpske u subotu je usvojio izmjene entitetskog ustava, a kojima su ovlasti za zapovijedanje entitetskom vojskom prepuštene Predsjedništvu BiH.

Na inzistiranje oporbe u Republici Srpskoj također je ugrađena zakonska odredba kojom se ukida novačenje. Ta je odredba u nesuglasju sa Zakonom o obrani na državnoj razini, pa će parlament srpskog entiteta takvu odluku vjerojatno morati izmijeniti.

Zakon o obrani BiH ranije je usvojio Dom naroda državnog parlamenta pa je on odlukom Zastupničkog doma stupio na snagu. Ako njegova provedba bude tekla bez daljnjih zapreka, BiH mogla bi postati članicom Partnerstva za mir do ljeta sljedeće godine.

(Hina) rm sb

Pročitajte više