BiH ŽELI PREUZETI KONTROLU SVOG NEBA DO KRAJA 2005.



Vlasti Bosne i Hercegovine planiraju do kraja 2005. godine nabaviti svu opremu koja im je potrebna za preuzimanje kontrole zračnog prostora nad tom zemljom, izjavio je u četvrtak u Sarajevu ministar transporta i komunikacija BiH Branko Dokić.L

On je novinarima rekao kako su u tijeku pregovori s Europskom bankom za obnovu i razvoj (EBRD), čiji je cilj osigurati sredstva potrebna za kupnju radarske i ostale opreme koja će bosanskohercegovačkim kontrolorima leta omogućiti preuzimanje nadzora nad tzv. srednjim nebom.

Taj dio zračnog prostora iznad BiH trenutačno nadziru kontrole letenja u Zagrebu i Beogradu dobivajući za tu uslugu i određeni postotak od preleta svakog zrakoplova iznad BiH.

BiH nema planova za preuzimanje kontrole i nad tzv. gornjim nebom jer je dugoročno predviđeno da se taj dio zračnog prostora iznad prostora cijele bivše Jugoslavije počne centralizirano nadgledati iz Beča.

Ministar Dokić najavio je i kako se do kraja ove godine očekuje otvaranje zračnih koridora preko Kosova.

Predstavnici vlasti BiH su se u Eurocontrolu proteklih mjeseci intenzivno zalagali za otvaranje tih koridora koji značajno skraćuju put prema mediteranskim odredištima, a usput pojačavaju i i zračni promet prema BiH.

Očekuje se kako će UNMIK također uskoro dati suglasnost za ovaj prijedlog, a formalna odluka očekuje se na sastanku ICAO što će se idućeg mjeseca održati u Montrealu.

(Hina) xrm ybr

Pročitajte više