Bijela kuća: Da, premjestili smo transkript Trumpovog razgovora

Foto: EPA

BIJELA KUĆA priznala je danas da su dužnosnici Trumpove administracije naredili da se transkript razgovora Trumpa s ukrajinskim predsjednikom premjesti u posebni sustav s povjerljivim dokumentima. Tako su potvrdili navode iz izvješća zviždača koje je jučer objavljeno.

U izjavi za CNN visoki dužnosnik Bijele kuće kazao je da je naredba da se transkript prebaci stigla od odvjetnika Vijeća za nacionalnu sigurnost.

"Odvjetnici Vijeća naredili su da se s ovim povjerljivim dokumentom rukuje na odgovarajući način", kazao je dužnosnik za CNN.

Iz Bijele kuće dodaju da je transkript već bio označen kao "povjerljiv dokument" pa njegovim premještanjem, kako tvrde, nisu učinili ništa loše.

Što stoji u zviždačevu izvještaju? 

Izvješće zviždača objavljeno u četvrtak pokazuje da transkripti tog razgovora nisu bili spremljeni u uobičajenom računalnom sustavu, nego u odvojenom, namijenjenom klasificiranim informacijama, piše BBC. 

Trump je u razgovoru ukrajinskog kolegu tražio da istraži Bidena i njegova sina Huntera koji je radio za plinsku tvrtku u Ukrajini. 

Medijski napisi o tom razgovoru naveli su demokrate da u utorak pokrenu formalnu istragu za mogući opoziv predsjednika, optuživši ga da je tražio stranu pomoć kako bi oklevetao Bidena, bivšeg američkog potpredsjednika. 

"Puno se priča o Bidenovom sinu, da je Biden zaustavio optužnicu, a mnogo ljudi želi saznati više o tome", rekao je Trump Zelenskom, pokazuju transkripti koje je ovaj tjedan objavila Bijela kuća. 

Ukrajinski predsjednik je na konferenciji za medije nakon susreta s Trumpom na marginama Opće skupštine UN-a rekao da američki čelnik nije izvršio pritisak na njega, te da "ne želi biti uključen u demokratske izbore SAD-a". 

Pročitajte više