Bijela kuća: Rusija je nedavno koristila iranske dronove za napade na Kijev

Foto: EPA

AMERIČKI obavještajci tvrde da Iran isporučuje materijale za izgradnju proizvodnog pogona u Tatarstanu, istočno od Moskve, koji bi mogao biti operativan početkom sljedeće godine. Rusija je od Irana primila stotine bespilotnih letjelica, kao i opremu za proizvodnju dronova, navodi Bijela kuća. 

"Radi se obrambenom partnerstvu punog opsega koje je štetno za Ukrajinu, iranske susjede i međunarodnu zajednicu", rekao je glasnogovornik Vijeća za nacionalnu sigurnost John Kirby. Iran je ranije rekao da je isporučio bespilotne letjelice Rusiji prije početka rata, ali ne i nakon toga. 

"Koristila je iranske dronove za napade na Kijev" 

Pozivajući se na nedavno deklasificirane informacije, Bijela kuća je rekla da su dronove ili letjelice bez posade (UAV), proizvedene u Iranu i prevezene preko Kaspijskog jezera, ruske snage koristile protiv Ukrajine. 

"Rusija je proteklih tjedana koristila iranske bespilotne letjelice za napad na Kijev i teroriziranje ukrajinskog stanovništva, a čini se da se rusko-iransko vojno partnerstvo produbljuje", rekao je Kirby. 

"Također smo zabrinuti da Rusija surađuje s Iranom u proizvodnji iranskih bespilotnih letjelica unutar Rusije", rečeno je. Podrška između dviju zemalja teče u oba smjera, rekao je Kirby, a Iran od Rusije traži vojnu opremu vrijednu milijarde dolara, uključujući helikoptere i radare. 

"Krše pravila Ujedinjenih naroda"

"Rusija je nudila Iranu obrambenu suradnju bez presedana, uključujući projektile, elektroniku i protuzračnu obranu. Nastavljamo koristiti sve alate koji su nam na raspolaganju kako bismo razotkrili i ometali te aktivnosti, uključujući dijeljenje ovoga s javnošću - i spremni smo učiniti više", rekao je. 

Kirby je rekao da transferi bespilotnih letjelica predstavljaju kršenje pravila Ujedinjenih naroda i da će Sjedinjene Države nastojati pozvati dvije zemlje na odgovornost. SAD je ranije sankcionirao iranske tvrtke zbog isporuke bespilotnih letjelica Rusiji.  

Pročitajte više