Bijela kuća: Nema razloga misliti da je Castro mrtav

BIJELA KUĆA je u utorak priopćila da nema razloga misliti da je kubanski predsjednik Fidel Castro mrtav, ni "pružati ruku" njegovu bratu Raulu koji privremeno obnaša vlast na komunističkom otoku.

"Ne znamo kakvo je zdravstveno stanje Fidela Castra, ne poznajemo prave činjenice jer je Kuba zatvoreno društvo", kazao je glasnogovornik Bijele kuće Tony Snow.

Američka vlada nema "nikakva razloga misliti" da je Fidel Castro mrtav, kazao je.

No još manje ima razloga "pružati ruku" njegovu bratu, jer "činjenica da autokrat svoju vlast predaje bratu ne znači svršetak autokracije", dodao je.

Kubanski predsjednik podvrgnut je operativnom zahvatu zbog crijevnog krvarenja, a svoje ovlasti privremeno je prenio na mlađeg brata Raula, rečeno je u izjavi koja je kasno u ponedjeljak pročitana na kubanskoj državnoj televiziji.

Castro, koji će 13. kolovoza navršiti 80 godina, podvrgnut je operaciji zbog trbušnog krvarenja, uzrokovanog stresom od preopterećenosti u protekla dva tjedna, kaže se u izjavi.

Castro je na svojeg mlađeg brata i određenog nasljednika Raula (75) prenio ovlasti glavnog tajnika vladajuće Komunističke partije, zapovjednika vojnih snaga i predsjednika zemlje.

Pročitajte više