Bijela kuća u ofenzivi oko iračkog oružja

BIJELA kuća krenula je u četvrtak u ofenzivu u pogledu iračkog oružja za masovno uništenje, sa savjetnicom za nacionalnu sigurnost Condoleezzom Rice koja je rekla kako su obavještajni podaci o oružju bili pogrešni, ali i da predsjednik Bush nije imao drugog izbora nego da napadne Irak.

Ricein komentar dolazi kao reakcija na izjave bivšeg šefa američkih inspektora oružja Davida Kaya, koji je rekao da su tvrdnje kako je Saddam Hussein pred rat posjedovao oružje masovnog uništavanja bile pogrešne.

"Mislim kako imamo dokaze da postoje razlike između onoga što smo znali krećući tamo i onoga što smo našli na terenu", rekla je Rice za televiziju CBS.

Bushova savjetnica za nacionalnu sigurnost je odbacila pozive američkih demokrata da se otvori neovisna istraga o prijeratnim obavještajnim podacima o oružju masovnog uništavanja, koje je postalo značajno političko pitanje u SAD-u, gdje se ove godine održavaju predsjednički izbori. Neki demokrati smatraju da je Bush krenuo u rat temeljem neodgovarajućih obavještajnih podataka, dok drugi optužuju Bushovu vladu da je manipulirala podacima kako bi opravdala napad na Irak.

Rice je kazala kako je Hussein odbijao reći posjeduje li oružje ili ne i ustvrdila da predsjednik Bush nije imao izbora nego da ga zbaci s vlasti.

"Predsjednikova prosudba da krene u rat temeljena je na činjenici da je Saddam Hussein 12 godina prkosio međunarodnoj zajednici, odbijao položiti račun za velike zalihe oružja", rekla je Rice.

Bush je kao odlučujući razlog za napad na Irak prošloga ožujka navodio postojanje kemijskog i biloškog oružja u rukama Saddama Huseina koje predstavlja izravnu opasnost za SAD. Unatoč svim naporima Amerikanci do sada nisu uspjeli naći to oružje u Iraku.

Nakon što je Kay ustvrdio da oružje nije niti postojalo američki dužnosnici napuštaju tvrdnje da će ono biti pronađeno.

Rice je odbacila pozive za vanjskom neovisnom istragom cijelog slučaja, rekavši kako američki inspektori trebaju nastaviti tražiti oružje u Iraku te da američke obavještajne službe provode svoju vlastitu istragu.

Pročitajte više