Bijelci u SAD-u 20 puta bogatiji od Afroamerikanaca i 18 puta od Hispanaca

JAZ u bogatstvu između bijelaca i pripadnika manjina u SAD-u narastao je do najvećih razmjera u posljednjih 25 godina, pokazao je posljednji popis stanovništva.

Recesija i neravnomjeran oporavak od iste doslovno su izbrisali desetljeća napretka pripadnika manjina u ekonomskom smislu, pa bijelci danas posjeduju prosječno 20 puta više od Afroamerikanaca i 18 puta više od Latinoamerikanaca. Analiza je pokazala rasni i etnički utjecaj sloma američkog gospodarstva u kojem je srozana vrijednost nekretnina, dok je nezaposlenost narasla do najvećih visina u posljednje vrijeme. Ona nudi najdirektniji službeni uvid i dokaz dosad o polaritetu između uglavnom mlađih pripadnika manjina koji uglavnom posjeduju samo vlastite kuće i starijih bijelaca koji u prosjeku pri odlasku u mirovinu imaju 400 tisuća dolara na računima i u dionicama, piše Huffington Post.

Jaz skoro utrostručen od 1995. godine

"Bogatstvo bijelaca se održava ili povećava zbog oporavka burze i korporacijskih ušteda, dok mlađi "manjinci" koji su kupili kuće u posljednjih deset godina osjećaju veliki gubitak, jer je njihova vrijednost drastično opala", tvrdi profesor Timothy Smeeding, specijalist na području nejednakosti dohotka.

Prosječno bogatstvo bjelačkog kućanstva 2009. godine iznosilo je 113.149 dolara, u usporedbi s hispanskim koje je vrijedilo 6.235 dolara i crnačkim od 5.667 dolara, prema analizama Pew Research centra. Ti omjeri od 20, tj. 18 naprama 1 prilično premašuju omjer od 7 naprama 1 koji je vrijedio za obje manjinske grupe 1995. godine, kada je rast gospodarstva mnoge siromašne transferirao u pripadnike srednje klase.

"Bojim se da nas ovo vraća na postavku o dva društva, odvojena i nejednaka. Samo što ovog puta siromašni dio obuhvaća i Hispance, a ne samo Afroamerikance", zaključio je Roderick Harrison, bivši šef rasnih statistika u birou za popisivanje stanovništva.

Pročitajte više