Bijes u islamskom svijetu nakon spaljivanja Kurana pred džamijom u Švedskoj

Foto: EPA

NEKOLIKO zemalja s muslimanskom većinom osudilo je spaljivanje primjerka Kurana na prosvjedu u Švedskoj. Salwan Momika, za kojeg se navodi da je Iračanin koji živi u Švedskoj, zapalio je primjerak knjige koju muslimani smatraju svetom ispred središnje džamije jučer u Stockholmu.

Turska: Gnjusan čin

Zemlje Bliskog Istoka, uključujući Irak, Iran, Saudijsku Arabiju i Egipat, oštro su kritizirale ovaj čin. Turska, članica NATO-a koja može utjecati na eventualno pridruživanje Švedske toj organizaciji, nazvala je to "gnjusnim činom". Turska - koju je također ranije ove godine razljutilo prosvjedno spaljivanje Kurana - izjavila je da je "neprihvatljivo" dopustiti takve "anti-islamske akcije" pod "izlikom slobode izražavanja".

Muslimani smatraju Kuran svetom riječju Boga i bilo kakvo namjerno oštećenje ili pokazivanje nepoštovanja prema njemu smatraju duboko uvredljivim. Jučerašnje spaljivanje Kurana dogodilo se dok su muslimani širom svijeta slavili prvi dan Bajrama, jednog od najvažnijih blagdana u muslimanskom kalendaru.

Švedska dozvolila prosvjed 

Švedska policija izdala je gospodinu Momiki dozvolu za prosvjed, u skladu sa zakonima o slobodi govora. No kasnije je policija izjavila da se incident istražuje zbog poticanja na mržnju.

Prosvjed je izazvao bijes i u drugim zemljama. Maroko i Jordan povukli su svoje veleposlanike iz Stockholma, a Maroko je također pozvao švedskog otpravnika poslova u Rabatu.

Irak je izjavio da je incident "odraz mrzilačkog agresivnog duha koji nema veze slobodom izražavanja". Iran se pridružio iračkoj kritici, nazivajući čin spaljivanja Kurana "provokativnim" i "neprihvatljivim", dok je Egipat opisao kao "sramotan" čin koji je posebno provokativan dok muslimani obilježavaju Bajram.

Saudijska Arabija, u koju ovog tjedna putuje oko 1.8 milijuna vjernika na godišnjem hadžu, izjavila je da "se takvi mrzilački i ponovljeni čini ne mogu prihvatiti ni pod kojim opravdanjem".

Švedski premijer: Zakonito, ali ne i primjereno

Švedski premijer Ulf Kristersson izjavio je da je spaljivanje Kurana "zakonito, ali ne i primjereno". Planovi za spaljivanje primjeraka Kurana izazvali su nerede u Švedskoj u posljednjih nekoliko mjeseci.

Policija je nedavno odbila slične zahtjeve za prosvjedima, ali su sudovi potom presudili da bi trebali biti dopušteni zbog slobode izražavanja.

Pročitajte više