Bijesni na HRT: "Sučeljavanje samo za one koji su na HRT-u zakupili oglase"

Foto: FAH, N1, Facebook

HRT na završno sučeljavanje u petak poziva samo SDP, HDZ, IDS, HDSSB i MOST, što je razljutilo ostale stranke koje smatraju da nacionalna televizija ne pruža svima istu priliku da se obrate javnosti.


ORaH je zatražio da HRT da im objasni kriterije po kojima će pozvati sudionike na sučeljavanje, na što im je rukovoditeljica HRT-ova Informativnog medijskog servisa (IMS) Lamija Alečković odgovorila da pozivaju samo one za koje je izvjesno da prelaze izborni prag jer bi se u protivnom, odgovorila je, sučeljavanje pretvorilo u predstavljanje stranaka, što je već održano.

Puljak: HRT ne daje svima jednaku šansu

Predsjednica stranke Pametno, Marijana Puljak rekla je za Index da nikako nije fer da ih HRT nije pozvao na sučeljavanje jer ako se pozivaju na ankete, smatra kako su one često nepouzdane, niti se zna tko ih je naručio.

"Rekli su da će samo zvati stranke koje su prešle prag po anketama, a nisu se vodili programima. Rezultati tih anketa često su rezultat populističkih obećanja na koje ljudi emotivno reagiraju, a ne bave se programskim postavkama, organizirati se prema anketama nije dobro. Smatram da HRT jednaku šansu daje samo onima koji su zakupili dovoljno oglasnog prostora, a trebali bi bar pogledati sadržaj stranaka", rekla je Marijana Puljak.

Josipović: HRT ide na ruku HDZ i SDP-ovoj koaliciji

Glasnogovornica Josipovićeve stranke Naprijed Hrvatska, Jasmina Kapetanović rekla je kako su oni već zvali HRT da pitaju zašto nisu pozvali.

Ivo Josipović je zatim za Index izjavio kako smatra da je odluka neprimjerena te da nije sasvim jasan kriterij odabira stranaka.

"Postaje ankete s različitim rezultatima. Mi spadamo u one koalicije kojima ankete otvaraju mogućnost osvajanja nekoliko mandata. Smatramo da ovaj odabir ide na ruku HDZ i SDP-ovoj koaliciji", rekao je Josipović.

Pernar: Preopasni smo za HRT, organiziramo prosvjed u petak

Kontaktirali smo i Živi zid, a Ivan Pernar je za Index izjavio kako će radi ove odluke u petak organizirati prosvjed pred HRT-om.

"HRT je odlučio kako je naša poruka preopasna za njih. Prema anketama prelazimo prag, a Ipsos nam je jučer javio za još tri jedinice, tako da na HRT-u imaju čudne kriterije. Pričaju da stranka mora prijeći prag, a IDS ima podršku od 1 posto, dok mi prelazimo prag u 7-8 jedinica. Logičnije da nas pozovu jer smo na nacionalnom nivou, nego regionalnu stranku za Istru. To je kao da zovete Keruma na nacionalno sučeljavanje", rekao je Pernar.

Istaknuo je kako je problem Živog zida to što svi znaju da Živi zid koristi nove medije i da im tu populaciju ne mogu oduzeti.


"Opasnost smo im jer znaju da nećemo surađivati s njima. Apsurdno je i to što su čekali sa sučeljavanjem do petka", zaključio je Pernar.

Čačić: HRT manipulativno i netransparentno odabire sudionike

Radimir Čačić, predsjednik Narodne stranke - REFORMISTI u odgovoru za Index rekao je da "HRT koji je javna televizija, protivno svojim pravilima, manipulativno  i netransparentno odabire sudionike završnih izbornih sučeljavanja  i tako izravno utječe na izborni proces".

"Smatram da je time nanesena velika šteta, ne samo političkim strankama, već i građanima. Naime, građani ne dobivaju punu informaciju o izbornom procesu, što je preduvjet da mogu kvalificirano odlučivati kome će u nedjelju na izborima dati svoje povjerenje", rekao je Čačić.

Stranka Milana Bandića: Neka se HRT izjasni zašto Bandić nije pozvan

Iz stranke Koalicija rada i solidarnosti Milan Bandić 365 rekli su da su za HRT-ovo sučeljavanje doznali preko medija te da ne razumiju po kojim su se to kriterijima birali sudionici ovog sučeljavanja i zašto Milan Bandić nje pozvan pa stoga pozivaju HRT da se javno izjasni.

"Zaista je žalosno da javna televizija koja se financira novcem hrvatskih građana ne podržava niti provodi demokratsko sučeljavanje utemeljeno na pluralizmu, u kojem bi sudjelovale i ostale političke opcije.

Ovo je samo još jedan dokaz da Hrvatska radiotelevizija nije niti javni servis, niti je u službi građana.

Građani RH danas iz svojeg džepa izdvajaju ukupno milijardu i dvjesto milijuna kuna. Hrvatskoj treba manja, jeftinija, efikasnija i poštenija radio-televizija koja će se financirati iz državnog proračuna kao istinski servis građanima sa sadržajem od javnog interesa.

Zato ovim putem pozivamo sve građane da potpišu našu peticiju pod nazivom "Oslobodimo građane plaćanja HRT pretplate" na našim potpisnim mjestima diljem Hrvatske", stoji u odgovoru Bandićeve stranke.

Pročitajte više