KORONAVIRUS

Bili smo u zagrebačkoj školi: Mama učenice ima koronu, škola nije dezinficirana

Foto: M.P.Š./Index

OSNOVNA škola Jure Kaštelana na zagrebačkoj Savici danas normalno radi, nakon što se jučer doznalo da je majka djevojčice koja pohađa školu pozitivna na koronavirus.

Škola nije dezinficirana kao što je to bio slučaj s HEP-om, u koji je odmah bila poslana epidemiološka služba i dezinficirana je cijela tvrtka.

Index je odmah ujutro kontaktirao ravnatelja koji nam je potvrdio da mama učenice ima koronavirus.

Zato smo se uputili u školu u kojoj smo vidjeli puno djece na školskim hodnicima i u blagovaonici. Primio nas je ravnatelj škole Krešimir Supanc.

"Dijete je u izolaciji, mama je hospitalizirana"

Razgovarali smo s njim. Rekao nam je da je djevojčica jučer vjerojatno bila u školi, ali da nije siguran. Rekao je da nam ne može odavati podatke o djeci iako nas je samo zanimalo je li bila u školi i što je škola poduzela.

"Ničije nalaze ne mogu prepričavati. Razgovarao sam s majkom djevojčice, ona je hospitalizirana, a dijete je doma u izolaciji. Ne znam kad je bila u školi. Vjerojatno jučer. Ja sam obavio usmeni razgovor s dežurnim epidemiologom i on mi je dao kontakt našeg epidemiologa na Krugama. Rekli su mi neka škola normalno radi i da je ne zatvaram. Nisu mi rekli da poduzimam ikakve posebne mjere. Mi poštujemo one prijašnje naputke da djeca imaju sapuna i papira. Nisu mi rekli da išta dezinficiram. Nemojte mene pitati, ja nisam epidemiolog, ne mogu mimo epidemiologa odlučivati što će škola poduzimati", rekao je Supanc za Index.

"Zabrinut sam za sigurnost djece, ali ne mogu postupati suprotno napucima epidemiologa"

Pitali smo ga smatra li ispravnim da se škola nije dezinficirala i je li zabrinut za sigurnost djece.

"Zabrinut sam za sigurnost djece, ali ne mogu postupati suprotno napucima epidemiologa. Jedna učiteljica je obavijestila da je mama zaražena pa smo mi zvali mamu i ona je to potvrdila. Mama je taj tren kad sam je zvao nama upravo pisala mail. Valjda je javila prvo obitelji. To se sve izdogađalo jučer. A mala je jučer bila u školi, to su sve informacije vezane uz dijete. Mama ima blage simptome. Vjerojatno je bila u kontaktu s nekim od zaraženih. Dakle sve što mogu reći je da je epidemiolog upoznat u koju školu ide dijete. Dežurni epidemiolog me nije uputio na daljnje postupanje, a ja, kao što sam rekao, ne mogu raditi mimo preporuka", rekao je ravnatelj.

Inače, ravnatelj je jučer na stranice škole stavio obavijest koja glasi: "Zbog velikog broja upita ovim putem vas obavještavamo kako se sutra nastava normalno odvija prema rasporedu. Sve nadležne službe upoznate su sa situacijom i za sada nemamo naputke o prekidu nastave. Molim vas da pratite našu web stranicu na kojoj ćemo objavljivati informacije kako postupati u slučaju da dobijemo drugačiji naputak."

Indexu se javila i osoba koja je upoznata sa stanjem u OŠ Jure Kaštelana. Rekla nam je da niti jedan član obitelji zaražene žene nema simptome pa sukladno tome nisu ni testirani na koronavirus.

Pitali smo ministra zdravstva Vilija Beroša zašto se u školu nije poslala epidemiološka služba i zašto je nisu dezinficirali i poduzeli sve potrebne mjere kao u slučaju s HEP-om.

Ministar Beroš odgovorio nam je da je poslao uputu Krunoslavu Capaku, ravnatelju Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo da ode u školu, i s aspekta struke vidi što treba raditi.

Učenica iz Osnovne škole Vrbani je testirana

Kako smo već ranije objavili, učenica jedne zagrebačke osnovne škole, čija je mama pozitivna na koronavirus, nije zaražena, potvrdio je jutros Indexu ministar Beroš. Škola nije zatvorena, a djevojčica je u karantenu poslana čim su bili poznati nalazi njene majke. Naime, njena je majka među one tri osobe za koje je jučer objavljeno da su pozitivne te da su se zarazile u Austriji i Njemačkoj.

Beroš je tijekom cijele večeri bio u kontaktu i s ravnateljem škole i s ministricom Divjak te je dogovoreno da će u školu danas biti poslana epidemiološka služba kako bi utvrdila ima li temelja za daljnja postupanja. "Čekali smo nalaz do 1:30 da možemo odmah postupiti prema njemu. Sva sreća, bio je negativan", otkrio nam je Beroš.

Želite li momentalno primiti obavijest o svakom objavljenom članku vezanom za koronavirus instalirajte Index.me aplikaciju i pretplatite se besplatno na tag: koronavirus

Index.me aplikaciju za android besplatno možete preuzeti na ovom linku, dok iPhone aplikaciju možete preuzeti ovdje.

Pročitajte više