Biljana Plavšić od ponedjeljka na slobodi?

BIVŠA predsjednica Republike Srpske i jedna od ratnih vođa bosanskih Srba, Biljana Plavšić, sljedećeg ponedjeljka trebala bi izaći iz zatvora Hisenberg u Švedskoj gdje izdržava kaznu po presudi Haškog suda. Plavšić se namjerava vratiti u Beograd. Njezina obitelj jedva iščekuje trenutak kada će im se pridružiti. "Želimo samo mir i tišinu. Molimo medije i sve ostale da nas ovoga puta puste na miru. Sve što smo imali za reći smo rekli", izjavila je njezina snaha Vasilija.

Plavšić se 10. siječnja 2001. godine dobrovoljno predala Haškom sudu pred kojim je 7. travnja 2000. godine optužena za genocid, zločine protiv čovječnosti, ratne zločine nad bosanskim muslimanima i Hrvatima i teške povrede Ženevske konvencije 1991. godine i 1992. godine u BiH.

Dala je izjavu kojom priznaje krivicu za progon nesrpskog stanovništva u BiH kao i za zločin protiv čovječnosti, na osnovu koje je u veljači 2003. godine osuđena na 11 godina zatvora. Nakon toga je prebačena u Švedsku na izdržavanje kazne, prenose mediji Republike Srbije.

Puštanje na slobodu izazvalo je lavinu protesta u Sarajevu, gdje je konstatirano da je "četnička lady dobila nešto o čemu ostali haški optuženici samo mogu sanjati".

Pročitajte više