Bilje: Predstavljena studija ´"Biodiverzitet" u Kopačkom ritu

JAVNA ustanova Park prirode ´Kopački rit´ organizirala je danas u Lovačkom domu u Bilju javno predstavljanje sektorske studije ´Biodiverzitet´, jednu od 12 takvih studija budućeg plana upravljanja Parkom prirode.

Predstavljajući studiju, dr. Janja Horvatić s Pedagoškog fakulteta u Osijeku istaknula je da je Kopački rit golemo bogatstvo prirodne cjeline, s 190 posebno zaštićenih vrsta ptica, 11 vrsta riba, sedam vrsta gmazova, 23 vrste sisavaca i velikim bogatstvom biljnih zajednica i staništa.

Ustvrdila je da budućnost toga bogatstva ovisi o zaštiti, napose praćenju cjelokupna biljnog i životinjskog svijeta, procijenivši da je za to potrebno 3,2 milijuna kuna. Istaknula je da na tom prostoru ne bi trebalo biti, među ostalim, intenzivnog šumarstva i komercijalnog lova te da treba spriječiti krivolov divljači i ribe, paljenje trske, odlaganje otpada, upotrebu pesticida i herbicida.

Koordinator projekta sektorskih studija i budućeg plana upravljanja Parkom prirode Zlatko Pletikapić iz Zagreba je ocijenio kako je ´Biodiverzitet´ zadnja i ´najvažnija studija jer sjedinjuje svu biljnu i životinjsku raznolikost Kopačkog rita´. Dodao je kako u ožujku treba biti prihvaćen nacrt plana upravljanja, a plan upravljanja potkraj svibnja.

Pročitajte više