Bill Clinton prvo ismijavao, a sad naveliko hvali Obamu

DEMOKRATSKI predsjednički kandidat Barack Obama spreman je voditi Ameriku i obnoviti američko vodstvo u svijetu, riječi su kojima je bivši američki predsjednik Bill Clinton podržao njegovu kandidaturu za Bijelu kuću, javlja Reuters.

Clinton se ne slaže s ocjenama političkih suparnika republikanaca prema kojima je 47-godišnji Obama prezelen i nedovoljno iskusan za vođenje SAD-a. "Obama je spreman postati predsjednik SAD-a, spreman je poštovati prisegu da će braniti, štititi, i čuvati Ustav", poručio je Clinton, nakon Johna Fitzgeralda Kennedyja i Theodora Roosevelta Juniora najmlađi izabrani predsjednik u povijesti SAD-a. Dodao je da je u vrijeme svoje predizborne kampanje 1992. godine morao trpjeti slične verbalne napade.

Obama nije premlad i neiskusan, kao što nije bio ni Clinton '92. godine

"Zvuči vam poznato? Međutim, nije prošlo 1992. jer smo bili na ispravnoj strani povijesti. Stoga neće proći ni 2008., jer je i Obama na istoj strani povijesti", pojasnio je Clinton, što je izazvalo oduševljeno i burno odobravanje sudionika Nacionalne demokratske konvencije u Denveru.

Podsjećamo, Obaminu kandidaturu je dan ranije podržala i Clintonova supruga Hillary, koja je poražena u utrci za demokratsku nominaciju. Clinton je pozvao njezinih 18 milijuna birača u predizborima, ali i druge demokratske pristaše da na predsjedničkim izborima 4. studenog glasaju za Obamu.

Clinton pratio Obamu s podsmjehom, a danas okreće ploču

Zanimljiv je ovaj Clintonov nastup, jer je u čitavoj predizbornoj kampanji s podsmjehom pratio Baracka Obamu najviše zbog njegovog jednogodišnjeg staža u američkom Senatu, kao i zbog njegovog protivljenja američkoj intervenciji u Iraku.

Osim što je javno podržao Obamu, Clinton je naveo njegove zadaće. Prije svega Clinton smatra da je najvažniji "posao budućeg američkog predsjednika ponovna izgradnja američkog sna i obnova američkog vodstva u svijetu", za što je Obama "pravi čovjek".

Republikanci izabrali potpredsjedničkog kandidata

I dok Clinton promiče svog stranačkog kolegu Obamu, njegov suparnik na izborima republikanac John McCain izabrao je kandidata za potpredsjednika, ali još uvijek ne želi kazati o komu je riječ. Posljednjih dana najčešće spominjani kandidati jesu bivši guverner Massachusettsa Mitt Romney, zatim nekadašnji demokrat, a danas neovisni senator Joe Lieberman te bivši guverner Minnesote Tim Pawlenty. Ime republikanskog kandidata za potpredsjednika može se očekivati na sutrašnjem skupu u Ohiu.

Ig.M.
Foto: AFP

Pročitajte više