Bill Gates najavio: Cjepivo protiv malarije bit će gotovo za tri godine

BILL GATES, američki multimilijarder i osnivač Microsofta, ali i utemeljitelj fondacije za istraživanje malarije, objavio je kako će cjepivo za tu opaku bolest biti dovršeno za otprilike tri godine, prenosi BBC.

Gates, koji je u rad fondacije do sada uložio milijarde dolara, tvrdi kako je cjepivo koje su stvorili znanstvenici te fondacije, u završnoj fazi provjere te da bi trebalo posve izbrisati bolest koja u siromašnim zemljama godišnje odnese milijune života.

Iako će, kako je rekao, djelomično upotrebljivo cjepivo biti raspoloživo za tri godine, do potpuno razvijenog i provjerenog cjepiva trebat će još pričekati između pet i deset godina.

No Gates upozorava na mogućnost da bogate zemlje uskrate novac iz svojih proračuna namijenjen pomoći siromašnim zemljama, zaustavljajući tako projekte razvoja medicinske pomoći kako bi taj novac preusmjerile u financiranje projekata za saniranje posljedica klimatskih promjena.

To bi, upozorava Gates, bila katastrofalna pogreška jer financiranje projekata medicinske pomoći ne spašava samo ljudske živote, već poboljšava zdravlje ljudi koji žive u siromašnijim zemljama, a to za posljedicu ima i zaustavljanje porasta populacije, što je direktan uzrok klimatskih promjena.
 
"Ako dugoročno usporimo sadašnji brzi porast populacije u svijetu, to će nam pomoći da nastavimo živjeti na održivim temeljima", smatra američki kompjutorski magnat.

Dodao je kako se slaže s tim da su projekti za sprečavanje klimatskih promjena vrlo važni, no upozorava da se takvi projekti ne bi smjeli financirati oduzimanjem sredstava za financiranje projekata medicinske pomoći siromašnima.

Pročitajte više