Bin Laden poziva na napade na naftna postrojenja

VOĐA terorističke mreže Al-Qaide, Osama bin laden, pozvao je u četvrtak svoje pristaše da napadaju naftna postrojenja, "osobito u Iraku i Zaljevu", u audio poruci koja je objavljena na jednoj islamističkoj webstranici, prenosi France presse.

Autentičnost poruke nije još potvrđena, ali glas sliči glasu utemeljitelja al-Qaide.

"Oni (Amerikanci) uzimaju naftu, čija je cijena pala nekoliko puta", rekao je bin Laden u poruci koja traje dulje od sat vremena.

"Dok se prije dva desetljeća nafta prodavala za 40 dolara, tijekom posljednjeg desetljeća prodavala se za devet dolara, a danas bi joj cijena trebala biti najmanje 100 dolara", rekao je.

"Učinite onda nešto kako biste ih spriječili da je uzmu", pozvao je. "Usredotočite se na naftu, osobito u Iraku i Zaljevu", poručio je.

Ovo je prvi put da je bin Laden tako izravno pozvao na napade na naftna postrojenja.

Bin Laden je također upozorio saudijske vladare da bi mogli biti svrgnuti s vlasti poput iranskog šaha, prenosi Reuters.

Vladare najvećeg svjetskog izvoznika nafte bin Laden je opisao kao "korumpirane i opresivne" američke agente, upozorivši ih da će pasti u narodnoj pobuni ne dopuste li narodu da izabere pravo muslimansko vodstvo.

Bin Laden je rušenje saudijske kraljevske obitelji ocijenio preduvjetom za bilo kakve političke promjene i ismijao pokušaje saudijske vlade da pokrene reforme, što je ključni zahtjev Washingtona. "Jedini put za reformu rušenje je režima oružanom borbom", rekao je.

Saudijskim vladarima postavio je ultimatum - ili dopustite Saudijcima da izaberu svog vladara ili ćete biti svrgnuti.

"Kada se nacije pokrenu da zatraže svoja prava, snage sigurnosti ne mogu ih zaustaviti. I Ne biste smjeli zaboraviti sudbinu iranskog šaha, koji je pao unatoč snazi i iskustvu svojih snaga sigurnosti", poručio je.

Pročitajte više