Biološko oružje predstavlja veliku prijetnju

BIOLOŠKO oružje, koje može istrijebiti cijelo stanovništvo, danas predstavlja jednu od najvećih prijetnji svijetu jer je i dalje gotovo potpuno izvan kontrole, priopćila je u ponedjeljak Britanska medicinska udruga (BMA).

Ona je pozvala Sjedinjene Države da prestanu blokirati pokušaje za jačanje Konvencije o biološkom i toksičnom oružju (BTWC) kada dođe do njezinog revidiranja 2006. godine.

"Ovu tehnologiju mogle bi koristiti terorističke skupine i eventualno poremećeni pojedinci", rekao je Malcolm Dando, autor studije BMA, na konferenciji za novinare.

On je upozorio da je razvoj biološkog oružja protiv ciljanih etničkih skupina sve bliži realnosti i da je teoretski već moguće ponovno napraviti ubojite viruse kao što je bila epidemija španjolske gripe od koje je umrlo 40 milijuna ljudi.

Napadi antraksom u SAD-u 2001. i nervni plin fentanil koji su primijenili Rusi kako bi okončali talačku krizu u moskovkom kazalištu 2002. pokazali su da biološko oružje već postoji, rekao je Dando.

Zasad BTWC, koja datira iz 1975. godine, ne sadrži mogućnost nadzora niti bilo kakve ovlasti u suzbijanju razvoja biološkog oružja.

Dando je istaknuo da postoje snažni međunarodni mehanizmi za kontrolu nuklearnog i kemijskog oružja, ali da gotovo ništa nije predviđeno za kontrolu "razuzdanog razvoja" biotehnologije.


Pročitajte više