Biometeorološka prognoza od 28. do 31. ožujka

Biometeorološka situacija bit će iduća dva dana nešto nepovoljnija nego proteklih dana, ali se u nedjelju i ponedjeljak ponovno očekuje poboljšanje, priopćio je danas Zavod za javno zdravstvo grada Zagreba.

U petak i subotu moguća je pojava nervoze, razdražljivosti, glavobolje i slabijeg sna kod osoba osjetljivijih na promjene vremena.

Koncentracije peluda drveća su visoke s dominacijom čempresa. Sve vrijednosti sumpornog dioksida su unutar preporučenih, a lebdećih čestica i dušikova dioksida unutar graničnih vrijednosti.

Kroničnim plućnim bolesnicima ta se dva dana ne preporučuje izlaganje tjelesnom naporu, a alergičnima na pelud drveća oprez, posebice u jutarnjim satima.

Zavod za javno zdravstvo upozorava da srčani bolesnici mogu osjetiti veću sklonost aritmiji, umoru i stenokardiji, te im preporučuje izbjegavanje većeg i dugotrajnijeg tjelesnog napora, uzimanje primjerene količine tekućine i redovito uzimanje lijekova.

Sunčano i toplo vrijeme u iduća četiri dana pogodovat će reumatskim bolesnicima. Njihove će tegobe biti znatno slabijeg intenziteta pa se preporučuju duže šetnje.

Nedjelja i ponedjeljak će donijeti nešto povoljniju situaciju za srčane bolesnike koji ne bi trebali osjećati znatnije poteškoće, a za one osjetljive na promjene vremena, smanjit će se osjećaj nervoze i napetosti.

Kroničnim plućnim bolesnicima i ta se dva dana ne preporučuje izlaganje tjelesnom naporu, a alergične na pelud drveća upozorava na oprez, posebice u jutarnjim satima.

Pročitajte više