Biometeorološka prognoza od 7. do 10. ožujka

Po podacima iz biometeorološke prognoze Zavoda za javno zdravstvo Grada Zagreba, biometeorološka situacija od 7. do 10. ožujka bit će uglavnom povoljna, jer neće biti značajnijih promjena vremena, pa se srčanim bolesnicima i starijim osobama preporuča da iskoriste povoljno vrijeme za šetnju.

Nešto nepovoljnija situacija očekuje se u subotu poslije podne i nedjelju zbog južnog strujanja, pa bi osobe osjetljivije na promjenu vremena mogle imati glavobolju i nešto slabiji san.

Koncentracije sumporovog dioksida su unutar preporučenih, a dušikovog dioksida i lebdećih čestica unutar graničnih vrijednosti.

Razina peluda drveća u zraku je umjerena s dominacijom peluda lijeske.

Kroničnim plućnim i reumatološkim bolesnicima savjetuje se ograničavanje tjelesnog napora, a astmatičarima oprez, posebno alergičnima na pelud stabala.

Domove ne bi trebalo provjetravati ujutro, jer je koncentracija peludi u to vrijeme najveća, a bolesnicima se preporuča obavezno uzimanje antialergijske terapije.

Sa subote na nedjelju moguća je pojava povećane razdražljivosti i slabijeg sna, navodi se u priopćenju Zavoda za javno zdravstvo.

Prema projektu ´Biometeorološka prognoza´, Zagreb je prvi hrvatski grad u kojem multidisciplinarni tim stručnjaka radi na biometeorološkoj prognozi.

Nositelj toga projekta je zagrebački Zavod za javno zdravstvo u suradnji s Državnim hidrometeorološkim zavodom, Poliklinikom za prevenciju kardiovaskularnih bolesti, Poliklinikom za bolesti dišnog sustava, Poliklinikom za reumatske bolesti i fizikalnu medicinu te Psihijatrijskom bolnicom Vrapče.

Pročitajte više