Do 16 sati glasalo je 46,06 posto birača: Pogledajte gdje je glasalo najviše birača, a tko "bojkotira" izbore!

DANAS točno u 7 sati u Hrvatskoj su se otvorila 6572 biračka mjesta na kojima se glasa za izbor zastupnika u Sabor i na kojima pravo glasa može ostvariti 3.717.523 birača.

Prema podacima koje su do 16:00 sati dostavili birački odbori sa 6.170 biračkih mjesta, glasalo je 1.573.556 birača, što predstavlja 46,06 % od ukupnog broja birača s obrađenih biračkih mjesta. Najveći odaziv je i dalje u I. izbornoj jedinici. 48,13 posto bio je odaziv prije četiri godine.

U Karlovcu najveća izlaznost, u Dubrovniku najmanja

Odaziv je najveći u prvoj izbornoj jedinici, gdje je do 16 sati glasalo 50,95 posto birača. Najmanje birača do 16 sati na izbore je izašlo u petoj izbornoj jedinici, gdje je glasalo 41,56 birača. U samom dnu su i deveta i deseta izborna jedinica, gdje je glasalo nešto više od 42 posto birača.

Što se tiče odaziva po županijama, najviše birača na izbore je izašlo u Karlovačkoj županiji (50,91 posto) i Gradu Zagrebu (50,25 posto). Uvjerljivo najmanji odaziv bio je u Brodsko-posavskoj županiji gdje je do 16 sati glasalo tek 38,83 posto birača. Ukupna izlaznost u gradovima sjedištima županija do 16 sati bila je 48,5 posto. Najviše birača na izbore je izašlo u Dubrovniku (38,9 posto), a najviše u Karlovcu (56,01 posto).

Prema izvješću Ministarstva unutarnjih poslova, do 16:00 sati zabilježena su četiri postupanja od strane policijskih službenika:
V. izborna jedinica, Čašljakovci: oko 10,20 sati na izbornom mjestu broj 5 policijski službenici su pružili intervenciji na zahtjev predsjednika biračkog odbora općine Kaptol zbog vrijeđanja predsjednice izbornog povjerenstva od strane dvije osobe iz razloga što je križ koji se nalazio u prostoriji prikriven.
– III. izborna jedinica, Čakovec: oko 10,40 sati u Gradskom poglavarstvu grada Čakovca gdje se nalazi izborno mjesto broj 3, policijski službenici su pružili intervenciju na zahtjev predsjednika biračkog odbora Čakovec zbog glasnog negodovanja od strane 1 osobe iz razloga što slova na glasačkim listićima nisu dovoljno velika te odguravanja člana biračkog odbora
– VIII izborna jedinica, Pula: oko 14,10 na izbornom mjestu broj 36 u Puli policijski službenici su pružili intervenciju na zahtjev predsjednika biračkog odbora Pula zbog uznemiravanja glasača od strane jedne vidno alkoholizirane osobe koja se, do dolaska policijskih službenika, udaljila s biračkog mjesta u nepoznatom smjeru
– X. izborna jedinica, Ston: oko 13:00 sati na izbornom mjestu Lisac, policijski službenici su pružili intervenciju na zahtjev zamjenice predsjednika povjerenika Dubrovačkog primorja zbog pravljenja izgreda od strane jedne osobe koja se do dolaska policijskih službenika udaljila

Do 11 sati na birališta izašlo je 16,39 posto birača, najveći odaziv je na području Zagreba, Karlovca i Osijeka, najmanje na području Zadra. Prije četiri godine izašlo je oko 18 posto birača do 11 sati, a 2003. godine čak 21 posto.  "Prema podacima koje su do 11:00 sati dostavili birački odbori sa 6.183 biračka mjesta, glasalo je 565.001 birač, što predstavlja 16.39% od ukupnog broja birača s obrađenih biračkih mjesta.", izvijestio je DIP.

Prema izvješću Ministarstva unutarnjih poslova, sva biračka mjesta su otvorena na vrijeme te nisu zabilježeni incidenti na biračkim mjestima.

DIP apelira na čelnike stranaka da ne izlaze u javnost s izjavama te da poštuju zakone i izbornu šutnju koji zabranjuju svaku izbornu promidžbu.

Josipović: Nadam se da će suradnja s novom Vladom, ma koje boje bila, biti bolja nego s prethodnom

Predsjednik Ivo Josipović glasao je jutros na parlamentarnim izborima  te rekao novinarima da vjeruje da će nova Vlada odlučno poduzeti sve da se izađe iz gospodarske krize. Također se nada da će suradnja s novom Vladom, bez obzira na to tko pobijedi na izborima, biti još bolja nego dosad.

"Vjerujem da će nova Vlada odlučno poduzeti sve da se izađe iz gospodarske krize", kazao je Josipović nakon glasanja na biračkom mjestu u Palmotićevoj 30, kamo je nešto poslije 9 sati stigao sa suprugom Tatjanom.

Napomenuo je da se naše društvo, kao moderno društvo 21. stoljeća, suočava s velikim problemima i izazovima, te rekao da "svakim rješavanjem tih problema, društvo uvijek radi dobre i pozitivne stvari".

Na pitanje kako ocjenjuje suradnju s dosadašnjom Vladom, Josipović je rekao kako je ona bila "nekad bolja, neki put malo lošija". "Nadam se da će suradnja s novom Vladom, ma koje boje bila, biti još bolja", dodao je.

Biračka mjesta otvorena do 19 sati

Biračko pravo u Hrvatskoj ima 4.092.323 birača, od kojih su 374.800 pripadnici nacionalnih manjina koji u 12. izbornoj jedinici biraju osam svojih zastupnika. Biračka mjesta će biti otvorena do 19 sati.

Građani biraju između 313 kandidacijskih lista i 48 kandidata nacionalnih manjina. Ukupno je prijavljeno 4359 kandidata koji se bore za 151 zastupničko mjesto. 140 zastupnika ćemo dobiti u 10 "općih" izbornih jedinica, tri zastupnika će dati dijaspora, dok će manjine imati osam svojih predstavnika.

Državno izborno povjerenstvo će izvještavati o broju izašlih birača do 11 i 16 sati. Prve službene rezultate objavit će u ponoć.

Milanović na glasanju: Očekujem pobjedu

Glasala Jadranka Kosor: Puna sam optimizma jer vjerujem da dobro uvijek pobjeđuje

Strani mediji o izborima u Hrvatskoj: Onoga tko pobijedi čeka vrlo težak zadatak

Vrlo slab odaziv dijaspore prvoga dana, u BiH glasalo samo 2,13 posto birača

Pročitajte više