Biralište smješteno kod najvećeg HDZ-ovog donatora

Foto: FaH, Screenshot: Google Maps

Jedno od biračkih mjesta u 2. izbornoj jedinici na predstojećim parlamentarnim izborima koji će se održati za sedam dana smješteno je u prostorijama firme koja je vlasnik najvećeg donatora Hrvatske demokratske zajednice.

Naime, tvrtka Bistra uplatila je 20.000 eura, najveću pojedinačnu donaciju HDZ-u, a to je poduzeće pak u vlasništvu križevačkog Radnika, građevinske tvrtke Mirka Habijanca koja je nedavno dobila od vlade 4.9 milijuna eura za obnovu privatnog hotela, piše Telegram.

"Siva eminencija križevačkog HDZ-a"

Križevački građevinski div Radnik, čiji je šef Uprave i najveći dioničar HDZ-ovac Mirko Habijanec, preko svoje je firme obilato i ranije financirao izborne kampanje te stranke. Habijanca mediji opisuju kao sivu eminenciju križevačkog HDZ-a, a od Ministarstva turizma i sporta dobio je europska sredstava za rekonstrukciju i nadogradnju hotela Kalnik u Križevcima. Direktor Bistre koja je donator je Krešimir Habijanec, sin ovog utjecajnog građevinara, navodi Telegram.

Istodobno, HDZ-ov stranački mecena obnavlja zagrebačku središnjicu stranke na Trgu žrtava fašizma, otkrila su nedavno 24 sata. Adresa sjedišta križevačke tvrtke Radnik nalazi se u objavljenom popisu na 6544 biračka mjesta. Korporativni uredi tvrtke Radnik nalaze se u Križevcima, u Ulici kralja Tomislava 45.

Najmanje sedam birališta bit će u crkvenim prostorima

U analizi biračkih mjesta, novinarka Faktografa Veronika Rešković utvrdila je da će se glasati i u župnim dvorovima, privatnim kućama, kafićima i vinskim podrumima. Najmanje sedam birališta bit će u crkvenim prostorima. Birat ćemo zastupnike u 345 privatnih kuća i desetak kafića, restorana, vinskih podruma. I u prostorijama barem jednog velikodušnog donatora trenutačne stranke na vlasti, piše Telegram.

U obaveznim uputama koje je za ove izbore izdao DIP nema preporuke o tome da birališta trebaju prije svega biti u javnim prostorima poput škola, vrtića, društvenih domova i slično. 

Pročitajte više