Biskup Perić odbio Ashdownovu ponudu Katoličkoj crkvi

MOSTARSKO-DUVANJSKI biskup Ratko Perić odbio je, u pismu objavljenom u četvrtak, ponudu visokog međunarodnog predstavnika (OHR) Paddya Ashdowna da se u Odboru za mjere uspostave povjerenja u Mostaru angažiraju predstavnici Katoličke crkve.

Pri nedavnoj Odluci o ujedinjenju Mostara Ashdown je nametnuo izborna rješenja nepravedna prema Hrvatima u tome gradu, drži Perić.

"Volio bih da to naše nesudjelovanje shvatite kao naš poseban vapaj za pravednim i demokratskim ujedinjenjem ovog grada (Mostara) i ništa drugo", piše Perić u uzvratnom pismu upućenom Ashdownu.

On podsjeća na odluku OHR-a o izbornom sustavu gradskih vijećnika u kojemu bi bilo 14 hrvatskih, 12 muslimanskih te 5 ostalih vijećnika.

Prema crkvenim statistikama Hrvati u Mostaru sada čine oko 60 posto ukupnog stanovništva, podsjeća biskup Perić i polemizira s Ashdownovim objašnjenjem kako ni jedan "konstitutivni narod" ne smije imati "prevlast".

"Zašto takvu odluku ne provedete u svakom gradu u ovoj zemlji (BiH) u kojoj imate mandat međunarodne zajednice? Zašto tu odluku provodite samo u Mostaru i ispadate nepravedan čovjek? Dopuštate da se u svim drugim gradovima poštuje građanska većina i izborni zakon, čak i u Banjoj Luci i Sarajevu, gdje je provedeno etničko čišćenje više od 40 posto u odnosu na prijeratno stanje?", pita biskup Perić u pismu OHR-u.

Otvoreno poručujući Ashdownu i njegovim izaslanicima u Mostaru da u njih nema povjerenja, biskup se pita "Zar odista mislite da ćete svojim nepravdama izgraditi povjerenje u Mostaru?" i zaključuje da institucionalna nepravda stvara nove nepravde, nove "crne rupe" i druge oblike trovanja društva.

Pročitajte više