Biskupi predstavili izjavu o očuvanju slobodne nedjelje

KOMISIJA Hrvatske biskupske konferencije (HBK) "Justitia et pax" predstavila je danas na konferenciji za novinare u Zagrebu izjavu o očuvanju kulture slobodne nedjelje u kojoj ističe da je donošenje novoga zakona o trgovini veoma važno za stabilizaciju hrvatskoga društva.

U izjavi, koju potpisuje predsjednik Komisije "Justitia et pax" biskup Vlado Košić, izražava se nada da će javna vlast urediti rad nedjeljom "čuvajući dignitet hrvatskih građana te promičući interese hrvatskoga gospodarstva".

Po Košićevim riječima Komisija se tom izjavom želi uključiti u javnu raspravu, jer je odlukom Ustavnog suda izvan snage stavljen Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o trgovini i u pripremi je novi prijedlog zakona.

Upitan hoće li biti nekih zajedničkih inicijativa, tajnik Komisije Željko Tanjić, odgovorio je da Komisija zajedno sa Centrom za promicanje socijalnog nauka Crkve planira organizirati okrugli stol o toj temi u koji bi se uključili i drugi relevantni čimbenici u društvu.

Rad nedjeljom treba platiti pet puta više nego utorkom, srijedom ili četvrtkom, rekao je profesor na KBF-u Tonči Matulić. Po njegovim riječima službe poput bolnica, prijevoza, benzinskih crpki, restorana ili kafića trebaju biti na usluzi građanima, ali s pravom na stečeni slobodan dan.

Pročitajte više