Biškupić izrazio sućut obitelji Murtić

MINISTAR kulture Božo Biškupić poslao je u povodu smrti Ede Murtića njegovoj obitelji brzojav sućuti.

"Na samu početku Nove godine s tugom sam primio vijest o smrti velikog umjetnika i prijatelja Ede Murtića. U ovim trenutcima nije mi lako pronaći riječi utjehe za Vašu tugu. Hrvatskoj i europskoj likovnoj publici u sjećanju će ostati velika djela koja nam je ostavio", napominje Biškupić na početku brzojava sućuti.

Po ministrovim riječima pamtit će ga naraštaji umjetnika kao osobu koja se hrabro upustila u novo kreiranje likovnog izraza. Napustivši vrijeme socrealizama u umjetnosti, on je svojim osebujnim likovnim izrazom prkosno kročio naprijed, dodao je.

"Njegovo su vrhunsko likovno umijeće, lirsko-apstraktni ekspresionizam koji je stvarao neumornim radom, prepoznali diljem svijeta, gdje je bio rado viđen i cijenjen gost. Prenosio je s ponosom poruke iz hrvatske preko svojih likovnih dijela u gotovo sve europske metropole kao i u SAD", ističe Biškupić.

Dodaje kako se okušao jednako uspješno kao dizajner, radio je murale, mozaike, a tada se ponovno vraćao u svoj svijet u atelijer iz kojeg bi svaki put izišla još snažnija djela s porukama koje je na poseban način prenosio publici.

"Ni teška bolest nije sputala njegovu kreativnost i posljednja izložba u Beču kojoj se iskreno radovao bujala je njegovim koloritima i energijom za koju su se vrhunski umjetnički znalci po zna koji put pitali odakle mu?", kaže Biškupić.

Napominje kako je s hrvatske, ali europske i svjetske likovne scene otišlo veliko umjetničko ime, čovjek kojem su se s jednako velikim poštovanjem obraćali državnici, ali i oni vjerni posjetitelji galerija. Otišao je majstor ekspresije, ostavljajući nas da se zaustavimo pred bogatstvom izraza koji će teško biti ponoviti, navodi ministar kulture u brzojavu sućuti.

Pročitajte više