BIŠKUPIĆ PRIMIO IZASLANSTVO NACIONALNOG MUZEJA KINESKE POVIJESTI IZ PEKINGA

Ministar kulture Božo Biškupić primio je danas izaslanstvo Nacionalnog muzeja kineske povijesti iz Pekinga, priopćeno je iz kabineta ministra.

Kinesko izaslanstvo predvodio je zamjenik ravnatelja Nacionalnog muzeja Wang Xiaotian, a uz njega razgovoru su bili nazočni kineski veleposlanik u Hrvatskoj Zhi Zhaolin te ravnatelj zagrebačkoga Arheološkog muzeja Ante Rendić Miočević.

Kina i Hrvatska njeguju tradicionalno dobre odnose, koji su intenzivirani i na području kulturne suradnje, rekao je ministar Biškupić te je istaknuo veliko zanimanje hrvatske javnosti za izložbu kineske tradicionalne kulture, a naročito za posljednju izložbu koja je dala odličan presjek kineske suvremene umjetnosti.

Za boravka u našoj zemlji gosti su upoznali rad zagrebačkog Arheološkog muzeja, te su zamolili ministra za podršku u razmjeni izložaba dvaju muzeja.

Ante Rendić Miočević izvijestio je ministra da Arheološki muzej završava veliku izložbu "Željezno doba" koja će biti najprije predstavljena u Njemačkoj, a zatim postoji mogućnost da se preseli i u Nacionalni muzej u Pekingu.

S kineske strane postoji već nekoliko mogućih projekata, odnosno gotovih izložbi, poput izložbe keramike koja bi trebala biti predstavljena u Poljskoj. Na europskom prostoru Kina će pokazati i izložbu kineskog kristala, bronce, oružja i opreme.

Bila bi to prigoda da se izložbe pokažu i u našoj zemlji, napominje se u priopćenju i dodaje kako ministar kulture smatra da bi kulturna javnost mogla doista uživati u vrhunskim dometima kineske tradicionalne umjetnosti.

(Hina) pp/xmc ymc

Pročitajte više