"Bit će svega danas u Zadru povodom obljetnice NDH"

HRVATSKO obredno društvo bojovnika kao i svake godine u Zadru prisustvovat će misi u crkvi Svetog  Ivana povodom 67 godina od proglašenja NDH u Zadru. Prije nekoliko dana članovi ovog društva, u kojem su okupljeni vremešni ustaše i domobrani, polijepili su plakate na kojima pozivaju na ovu misu te čestitaju obljetnicu osnivanja NDH. 

Zbog tih plakata je prekršajnu prijavu zaradio predsjednik društva Ivo Matanović (70), kako nam je potvrdila glasnogovornica PU Zadarske Sandra Poljak Jurinčić, te je komunalnim redarima odmah naređeno da sklone sve uvredljive plakate.

Članovi Hrvatskog obrednog društva pokojnika su poznati i po tome što svakog 10. travnja odjeveni u svoje domobranske odore prolaze u koloni gradskim ulicama te se znaju isticati ustaškim znakovljem. Tako je prije nekoliko godina njihov član Pave Smolić zaradio nekoliko prekršajnih prijava i izdvojio nekoliko stotina eura zbog šetnje u ustaškoj odori. Lani su ih nakon mise čak u ime Zadarske županije pozdravili Danijel Kotlar i Davor Aras, koji je izbačen iz HDZ-a.

Glasnogovornica PU zadarske nam je kazala kako ove godine nije prijavljen nikakav skup, ali da će policija reagirati ako bude ikakvog kršenja zakona.

"Ove godine su se unaprijed pobunili partizani"

Ivo Matanović nam je potvrdio da je zaradio prekršajnu prijavu zbog lijepljenja tih plakata za što kaže da "nije ništa čudno". Upitali smo ga hoće li i ove godine biti organizirano još nešto osim same mise.

"Morate doći u Zadar pa vidjeti sami i snimiti. Bit će svega danas u Zadru", rekao nam je Matanović.

Proteklih godina se znalo okupiti i oko 200 članova Hrvatskog obrednog društva bojovnika, međutim Matanović nije htio reći koliko bi ih se danas moglo okupiti.

"Teško je reći koliko će ljudi danas doći jer se ove godine unaprijed digla neviđena prašina. Pobunili su se partizani,", rekao nam je Matanović.

D.M.
Foto: Novi Radio

Pročitajte više