Bitcoin potonuo debelo ispod 5000 dolara

Foto: EPA

NAKON relativno stabilnog jesenskog razdoblja najpoznatija kripto valuta prošli tjedan se srušila za 22 posto, ispod razine od 6 tisuća dolara, dok je početkom ovog tjedna pala za dodatnih 12 posto.

To je pad na najniže razine u više od godinu dana, a prema analitici CoinDeska ove godine je izgubio na ukupnoj vrijednosti više od 65 posto, prenio je CNBC. 

U utorak, u vrijeme pisanja teksta oko 13 sati, cijena jednog bitcoina je iznosila 4,475 tisuće dolara (izvor CoinMarketCap).

Podsjetimo, prošle godine u ovo vrijeme bitcoin je ostvario rekordan rast, probivši u studenom razinu od 10 tisuća dolara, da bi do Božića narastao na gotovo 20 tisuća.

Više razloga za pad

Prošlotjedno cijepanje bitcoin casha na bitcoin ABC i bitcoin SV potaknulo je prema analitičarima još veću neizvjesnost na širem tržištu kripto valuta. Podsjetimo, bitcoin cash je prethodno također izdvojen iz originalnog bitcoina.

Prema analizama, dodatan pad vrijednosti ovoga tjedna dogodio se zbog rasprodaje i zaustavljanja narudžbi na tržištu, nakon što je bitcoin prošli tjedan pao ispod 6 tisuća dolara, nakon mjeseci stabilne cijene. 

Analitičar za eToro Mati Greensspan početkom tjedna je u poruci klijentima istaknuo kako će se rasprodaja nastaviti ako se cijena ne stabilizira na razini od 5 tisuća dolara, sve do iduće razine od 3,5 tisuće.

Pad su ostvarile i druge poznate kriptovalute, ethereum za 13 posto i XRP za 5.

Prošli tjedan tržište kripto valuta izgubilo je na vrijednosti oko 40 milijardi dolara, početkom ovog tjedna vrijednost mu je iznosila oko 172 milijarde dolara.

Državna regulacija uplašila mnoge investitore

Kao uzrok velikog nemira na tržištu spomenuta je najavljena američka državna regulacija kripto valuta i najava prvih kazni za neke osnivače kripto valuta od strane Komisije za trgovinu vrijednosnim papirima (SEC),a kao razlog za regulaciju navedeno je to da žele spriječiti prijevare.
   
Čelnik SEC-ja Jay Clayton izjavio je ranije ove godine kako sve kripto valute, osim bitcoina, spadaju pod vrijednosnice te kao takve podliježu regulaciji. 

"Najava regulacije od strane SEC-ja prošli je tjedan uplašila puno ljudi. Ljudi koji nisu sofisticirani investitori čim čuju da se u priči spominje SEC pritišću ikonu za prodaju", izjavio je Kyle Asman, partner i suosnivač savjetodavne tvrtke za ulaganje u kripto valute BX3 Capital. 

Kritike europske bankarske elite

Pad ulagačkog raspoloženja potaknule su i nedavne izjave Bloombergu od strane Benoita Coeurea, člana Izvršnog odbora Europske središnje banke, o tome da su kripto valute balon, Ponzijeva shema i opasnost za okoliš. 

Odnosno, da se slaže s čelnikom Banke za međunarodna poravnanja u Baselu Agustinom Carstensom, koji je također ranije oštro kritizirao koncept kripto valuta.
 

Pročitajte više