Bitka za Metković: Vlada odobrila milijun kuna pomoći za sanaciju šteta nastalih poplavom

NA DANAS održanoj sjednici Vlade Republike Hrvatske donesena je odluka da se gradu Metkoviću dodijeli milijun kuna interventne pomoći za sanaciju šteta nastalih od poplave. Novac će gradu Metkoviću biti doijeljen iz proračunskih zaliha. "Predlažem da ta sredstva budu u iznosu od milijun kuna i to prije svega za nabavu goriva za pumpe koje ispumpavaju vodu, nabavu čizama, hrane i drugih potrepština kako bi se što je moguće brže sanirale najnovije štete", rekla je premijerka Kosor.

Bitku s Neretvom Metkovčani su vodili cijelu noć i to bez vode i struje. Poplavljeno je oko tisuću kuća, a dio grada na desnoj obali je gotovo potpuno pod vodom.

Jučer je vodostaj Neretve bio u stalnom porastu. Oko 5 sati je iznosio 405 centimetara, da bi u popodnevnim satima dostigao najvišu točku u posljednjih 50 godina, 412 centimetara, dok je u večernjim satima lagano počeo opadati. Vodostaj Neretve je i jutros u laganom opadanju. U 10 sati je u Metkoviću iznosio 396 centimetara, a u Opuzenu 268. I dalje je na snazi izvanredno stanje za područje Metkovića, Ploča, Opuzena i Kule Novinske.

Vodostaj Neretve i dalje je u padu, pa je tako u 14 sati u Metkoviću iznosio 393 centimetara, a u Opuzenu 267 centimetara, s tendencijom daljnjeg pada. Razina mora na ušću Neretve porasla je na 110 centimetra. Vodostaj Neretve u 19 sati u Metkoviću iznosio je 384 centimetra, a u Opuzenu 255 centimetara, s tendencijom daljnjeg pada. Razina mora na ušću Neretve spustila se na 77 centimetara.

Posebno teška situacija na desnoj obali

U Kominu je poplavljeno oko 160 objekata, od čega je 80-ak stambenih. Uz pomoć spasioca iz Gorske službe spašavanja tijekom jutra su dvije starice gumenim čamcima radi teškog zdravstvenog stanja evakuirane u bolnicu.

Posebno teška situacija je na desnoj obali Neretve u Metkoviću, u Zagrebačkoj ulici i Ulici neretvanskih gusara. Promet na tom području gotovo nije moguć pa je ugrožena i opskrba stanovništva koja se odvija up pomoć pripadnika GSS-a koji su opremljeni posebnim plovilima.

Na desnoj obali je poplavljeno nekoliko stotina objekata, a Stožer za zaštitu i spašavanje Dubrovačko-neretvanske županije smatra da je poplava zahvatila više objekata nego je to bilo tijekom poplave u siječnju kada ih je bilo poplavljeno 700. Problema ima i na području Krvavca te u samom centru Metkovića koji se nalazi na lijevoj obali. Posebno su zahvaćene Sportska ulica, Ulici Mobine i P. Zoranića, jer u tom dijelu odvodnja nije u funkciji.

U Opuzenu je voda podzemno ušla u desetak objekata, a saniranje obavljaju lokalne komunalne službe. Vodostaj Neretve u Opuzenu je sinoć oko 22 sata bio 268 centimetara, oko 24 sata 272 centimetra, jutros oko 2 sata 280 centimetara, a u 5 sati 281 centimetar.

Građani moraju prokuhavati vodu

Postavljeni su zečji nasipi u Kominu, Opuzenu, Metkoviću i Krvavcu. U nasipe je ukupno ugrađeno oko 15.000 vreća s pijeskom, a oko 30.000 vreća je podijeljeno ugroženom stanovništvu. Građani vodu smiju koristiti isključivo iz javnih vodovoda, a i nju iz preventivnih razloga treba prokuhavati.

Iz Hrvatskih voda su naglasili da se očekuje opadanje vodostaja na ušću i Opuzenu, što će olakšati otjecanje velikih voda rijeke Neretve u more. Razlog opadanja vodostaja je smanjeno ispuštanje voda iz sustava elektrana na uzvodnom toku rijeke Neretve na području Bosne i Hercegovine (HE Jablanice i HE Mostar).

Poteškoće s opskrbom električnom energijom

U ovom trenutku stanovništvo ima struju, ali s obzirom da se obje trafostanice nalaze na desnoj obali Neretve moguće je da će biti isključena zbog sigurnosti stanovništva. Jedan manji dio stanovništva na lijevoj obali nema struje. Za sav promet i dalje je zatvorena državna cesta D9 kao i granični prijelazi Doljani i Gabela Polje. Od 5,45 sati danas za sav promet je zatvorena cesta od Malog Prologa do Kule Norinske.

Trenutno se na terenu s poplavom bori oko 200 pripadnika Županijske vatrogasne zajednice (od čega 12 pripadnika s 4 vozila iz Državnih intervencijskih postrojbi Split i Dubrovnik), 25 pripadnika HGSS-a i 20 pripadnika Interventnih postrojbi civilne zaštite Državne uprave za zaštitu i spašavanje s pripadajućom opremom (čamci, pumpe). 

Poplave i u Lici

Vodostaj na mjerodavnom vodomjeru rijeke Like na Selištu je u neprestanom porastu oko osam cm po satu. Voda se još uvijek nije povukla s prometnica u naselju Lički Novi i zaseoku Kolakovica. Na području Kosinja poplavljene su lokalne prometnice za naselja Sušanj, Rudinka, Gornji Kosinj i Kosinjski Bakovac. Za stanovništvo je organiziran prijevoz čamcima (ukupno 5 čamaca). I dalje je na snazi izvanredno stanje obrane od poplave na zaštitnim vodnim građevinama za rijeku Liku s akumulacijom Krušćica i rijeke Novčicu i Bogdanicu. Od jutra je na snazi izvanredno stanje obrane od poplava za područje općine Perušić – naselja Donji Kosinj, Gornji Kosinj, Lipovo polje i Kosinjski Bakovac. Općina Perušić u pripravnosti ima potrebno ljudstvo i materijalno-tehnička
sredstva. Prema prognozi DHMZ-a očekuje se kratkoročno zahlađenje te smirivanje i prestanak oborina.

Najteže je u Gornjem Kosinju gdje je  Bakovački  potok poplavio most i okolne ceste prema selima Podjelar i Šušanj, pa se Stožer za zaštitu i spašavanje Općine Perušić stalno nalazi ugroženom na terenu. Jučer su u ta područja upućeni čamci s vanbrodskim motorima kako bi se pomoglo mještanima kako bi bili povezani sa svijetom. Uz načelnika perušićkog stožera Dragu Hećimovića i načelnika Općine Perušić Ivana Turića na terenu se  izmjenjuju predstavnici službi za djelovanje u hitnim situacijama, poput Područnog ureda za zaštitu i spašavanje Gospić i pročelnika Jose Živkovića. Stožer 24 sata dežura na terenu i podijeljen u timove. Situacija bi se narednih sati mogla samo pogoršati zbog naglog topljenja snijega na Velebitu, a  visoki vodostaji Jadove, Novčice i Bogdanice i ostalih pritoka rijeke Like ne ulijevaju pretjerani optimizam.

Pod vodom nekoliko cesta oko Gospića

Situacija je teška i na širem području Grada Gospića. Do naselja Lički Novi poplavljene su dvije od tri prilazne ceste. Voda je prodrla i u desetak podruma  i načinila znatnu štetu. Pod vodom se našla i cesta Smiljan-Rosulje, te Gospić-Rosulje preko Rusovog puta. Javna vatrogasna postrojba Gospić prima pozive u kojima građani traže pomoć pri ispumpavanju podrumskih prostorija.

Najteže je na području Kosinja, brojni podrumi kuća su poplavljeni, pojedine su prometnice pod vodom tako da je promet obustavljen na pojedinim prilazima udaljenijim ličkim selima. Postavljaju se vreće sa pijeskom kako bi se spriječili novi prodori vode u kuće i stambene objekte. Vatrogasci danonoćno su na terenu i ispumpavaju vodu iz poplavljenih objekata. Na području Gospića i Otočca obavljeno je više od 50-tak intervencija. Jezero Krušćica je poplavljeno, zbog velikih voda poplavljene su ceste Gornji Kosinj-Sušan, u Ličkom Novom i Smiljanu, Novoselu, Kolakovici kojima je promet obustavljen.

Snijeg koji se topi i kiša koja pada zasigurno će pogoršati i ovako teške prilike stanovnika Gospića i Otočca koji nastoje učiniti sve da se ne stvore još veće štete na obiteljskim i gospodarskim objektima. Najteže je u udaljenijim ličkim selima koja su odsječena od svijeta te se do njih može doći čamcima, a i  opskrba životnim namirnicama je krajnje otežana.

Vodostaj Une i Save u porastu

Sinoć od 19 sati uspostavljene su izvanredne mjere obrane od poplava na slivnom području Banovina, Una–Hrvatska Kostajnica. Zbog izlijevanja rijeke, zatvorena je državna cesta D47 između Dvora i Hrvatske Kostajnice u mjestu Kuljani. Obilazni pravac za osobna vozila je Divuša–Jovac–Kuljani. Vodostaj Une i dalje je u porastu i raste 2-3 centimetara na sat. Tijekom dana očekuje se daljnji porast vodostaja rijeke Save nizvodno od Jasenovca. Vodostaj rijeke Orljave je u opadanju.

Vodostaji rijeke Save nizvodno od Siska i dalje su u porastu, kao i vodostaji rijeke Une, dok je vodostaj rijeke Orljave u opadanju. Prema informacijama Glavnog centra za obranu od poplava Hrvatskih voda tijekom noći očekuje se daljnji porast vodostaja rijeke Save nizvodno od Jasenovca kao i vodostaja rijeke Une. Temeljem trenutnih vodostaja prognoza za vodomjerne postaje Sava Jasenovac i Una H. Kostajnica je sljedeća:
• Sava-Jasenovac: do sutra u ponoć očekuje se porast vodostaja do +810 cm, uz mogućnost daljnjeg blagog porasta tijekom nedjelje
• Una-H. Kostajnica: danas do ponoći očekuje se porast vodostaja do +420 cm uz nastavak porasta sljedećih desetak sati.

Vatrogasci ispumpavaju vodu i na šibenskom području

Vodostaji rijeka Krke i Butišnice su u laganom opadanju. Zbog visoke razine mora bilo je ukupno 11 tehničkih intervencija ismpumpavanja vode iz podruma i dvorišta obiteljskih kuća i to od strane DVD-a Vodice, Pirovac, Tisno, Zablaće, Zlarin i Rogoznica.

Nakon povlačenja rijeke Krke kod Atlagića mosta pojavile su se naftne mrlje te su djelatnici JVP-a Knin postavili absorbirajuće plutajuće brane i tako spriječili daljnje onečišćenje.

Pročitajte više