Bitke pri kraju, počinju razgovori o budućnosti Iraka

GLAVNINA bitaka završena je ali ne i rat protiv Saddama Husseina, čija je sudbina još uvijek nepoznata u utorak, 27 dana rata protiv njegova režima, objavili su Washington i London čiji predstavnici počinju s iračkim različitim frakcijama razgovorati o budućnosti Iraka bez bivšeg predsjednika.

Ahmad Chalabi, visokopozicionirani irački poslovni čovjek, kojega Pentagon favorizira, osobno neće sudjelovati u razgovorima u Nassiriyi koji bi trebali iscrtati konture poslijeratnog Iraka, no najavio je da će onamo poslati svog predstavnika.

Glavna skupina oporbenih iračkih šijita odlučila je bojkotirati sastanak, a oko 2000 šijita u utorak je u sjedištu Nassirije prosvjedovalo protiv sastanka iračke oporbe. O Iraku, zemlji u kojoj šijiti čine 80 posto stanovništva, ne bi trebali odlučivati ni SAD ni Britanija, več Iračani, poručivali su prosvjednici.

Dužnosnik pak oporbenog Iračkog nacionalnog fronta, kojemu je sjedište u Sjedinjenim Državama, gaji nade da će razgovori uspjeti približiti skeptične iračke frakcije. Na tom se sastanku neće formirati buduća vlada već utvrditi kojim će se putem graditi budućnost Iraka, kazao je glasnogovornik Kato Saadla za televiziju al-Jazeera.

"Razgovarat ćemo o koordinaciji savezničkih snaga, plemenskih i vjerskih vođa o tome kako smiriti stvari i ispuniti trenutačnu prazninu (u vlasti) u Iraku", rekao je.

Tu prazninu, nastojeći stati na kraj bezvlašću i kaosu, američki vojnici počeli su popunjavati iračkim policajcima koji trebaju vratiti red na ulice Bagdada a Britanci su slično već učinili u Basri na jugu.

Umirovljeni američki general Jay Garner, izabran za voditelja prijelazne administracije poslijeratnog Iraka, a koji predsjedava današnjim razgovorima, zabrinut je zbog sporog početka iračke tranzicije.

Sličnu je bojazan izrazio i i britanski general Tim Cross koji osjeća da Iračani žele što skoriji odlazak stranaca iz njihove domovine kako bi sami preuzeli odgovornost.

Cross strahuje da će proteći i više od šest mjeseci prije nego li bude uspostavljena nova iračka vlada.

"Mi smo sada na kraju sukoba. No izazov mira tek počinje", upozorio je britanski premijer Tony Blair.

Slijedi teško razdoblje u kojemu će prioritet biti uspostaviti red u zemlji, neophodan za dopremu hrane i medicinske pomoći da bi se izbjegla prijeteća humanitarna katastrofa.

Pročitajte više