Bivša hrvatska diplomatkinja u Švicarskoj pobjegla sa 190 tisuća kuna

ZBOG sumnje da je pronevjerila 190 tisuća kuna Generalnog konzulata Hrvatske u Zuerichu zagrebačka policija je kazneno prijavila bivšu 58-godišnju hrvatsku diplomatkinju koja je u bijegu.

Protiv diplomatkinje, čiji identitet u policiji nisu otkrili, podnijeta je kaznena prijava zbog zlouporabe položaja i ovlasti.

Glasnogovornica zagrebačke policije Stanka Saraja kazala je da je osumnjičena u bijegu, te da je krajem svibnja ove godine za njom raspisana i međunarodna tjeralica. Dodala je da je osumnjičena imala "visoki konzularni status".

Glasnogovornica Ministarstva vanjskih poslova (MVP) Natalija Bukovec objasnila je da je osumnjičena od 2000. u Zuerichu imala diplomatski status konzula prvog razreda, da je bila zadužena za gospodarske poslove i financije, te imala pravo raspolaganja novcem konzulata.

Ni glasnogovornica MVP-a nije željela otkriti identitet osumnjičene.

Manjak novca u blagajni i na bankovnom računu konzulata otkriven je krajem kolovoza prošle godine prilikom redovnog nadzora financijskog poslovanja koji provodi MVP, kazala je Bukovec, dodavši kako je diplomatkinja odmah dobila otkaz.

MVP je nakon toga slučaj prepustio zagrebačkoj policiji koja je kriminalističkom obradom utvrdila da je osumnjičena u srpnju i kolovozu prošle godine u blagajničkim izvješćima više primljenih uplata proknjižila kao povrat, a ne prihod, te iz blagajne i s računa konzulata u UBS banci podigla 38 tisuća švicarskih franaka, odnosno 190 tisuća kuna.

Pročitajte više