Bivša mjanmarska čelnica osuđena na šest godina zatvora zbog korupcije

Foto: EPA

SUD u Mjanmaru osudio je svrgnutu čelnicu Aung San Suu Kyi na šest godina zatvora nakon što ju je proglasio krivom za četiri slučaja korupcije, rekao je izvor blizak sudskim izvorima.

Dobitnica Nobelove nagrade za mir 1991. i čelnica mjanmarske oporbe koja se protivi vojnoj vladavini optužena je za najmanje 18 kaznenih djela, od mita do kršenja izbornih pravila, za što je predviđena maksimalna zatvorska kazna od gotovo 190 godina.

Suu Kyi: Ovo je apsurdno

Suu Kyi je optužbe nazvala apsurdnima te poriče sve što joj je stavljeno na teret. Danas je proglašena krivom za zloupotrebu sredstava iz Zaklade Daw Khin Kyi, organizacije čija je utemeljiteljica, a bavi se promicanjem zdravlja i obrazovanja.

U pojašnjenju suda stoji da je sredstva iskoristila za izgradnju kuće i za zakup državnog zemljišta po povoljnijoj cijeni, rekao je izvor. Suu Kyi, koja je sada u samici u zatvoru u glavnom gradu Naypyitawu, već je osuđena na 11 godina zatvora u drugim slučajevima.

Suu Kyi je svrgnuta državnim udarom

Mjanmar je u političkim previranjima od prošle godine, kada je vojska svrgnula izabranu vladu koju je predvodila stranka Suu Kyi, nakon što je ona pobijedila na izborima. Uslijedio je krvavi obračun s neistomišljenicima. Deseci tisuća ljudi su zatvoreni, mnogi među njima zvjerski su mučeni, pretučeni ili ubijeni. Ujedinjeni narodi ta su nedjela ocijenili zločinima protiv čovječnosti.

Međunarodna zajednica je vojsci nametnula sankcije te odbacila tajna suđenja Suu Kyi, nazivajući ih namještaljkom. Kći predvodnika mjanmarske kampanje za neovisnost od britanske kolonijalne vlasti zemlju je vodila pet godina tijekom kratkog razdoblja reformi, a zatim je u veljači prošle godine svrgnuta s vlasti državnim udarom. U Mjanmaru (nekadašnjoj Burmi) vojska je na vlasti pet od posljednjih šest desetljeća.

Pročitajte više

 

Pročitajte više