Američki državljanin pritvoren u Rusiji zbog psovanja

Foto: EPA

Američkog državljanina ruski je sud zadržao u pritvoru na 10 dana jer je psovao tijekom policijske pretrage njegova stana, izvijestio je list Kommersant. Tužitelji su rekli da je američki državljanin, 36-godišnji Angelo Joseph Talarico Četvrti, psovao na engleskom dok su policajci pretraživali moskovski stan njegove supruge u sklopu istrage o krađi bitcoina u regiji Murmansku, navodi list.

U policijskom izvješću navodi se da je Amerikanac, koji se u Rusiju preselio iz Los Angelesa, vikao na policajce i upotrijebio dvije riječi "čije su značenje oni razumjeli", izvijestio je Kommersant.

Američki državljanin je negirao administrativni prekršaj manjeg huliganstva i upotrebe nepristojnog jezika na javnom mjestu. Uhićen je u Moskvi, sud ga je proglasio krivim i stavljen je u pritvor na 10 dana, navodi list. Njegov odvjetnik odbacio je optužbe da je psovao rekavši da su on i supruga bili u kuhinji stana tijekom pretresa. Žalba je odbačena.

SAD izdao upozorenje

Sjedinjene Države upozoravaju svoje građane da ne putuju u Rusiju, navodeći niz razloga, uključujući "mogućnost da američke državljane sigurnosni službenici ruske vlade uznemiravaju i izdvajaju radi pritvaranja", kao i moguće proizvoljne provedbe zakona.

Rat u Ukrajini izazvao je najgoru krizu u odnosima između Rusije i Zapada još od razdoblja Hladnog rata kada su se Moskva i Washington suočili oko postavljanja nuklearnog oružja u kubanskoj raketnoj krizi 1962.

Gotovo nijedan američki novinar sada nije ostao u Moskvi, navodi Reuters. Evan Gershkovich, novinar Wall Street Journala, pritvoren je 2023. zbog špijunaže. Paul Whelan, veteran američkih marinaca, pritvoren je zbog špijunaže 2020. Obojica poriču optužbe.

Nekolicina američkih građana privedena je zbog običnijih prijestupa. Američkog stožernog narednika Gordona Blacka uhitila je 2. svibnja policija u ruskom dalekoistočnom gradu Vladivostoku pod sumnjom da je krao od žene s kojom je bio u vezi.

Državljanin SAD-a William Russell Nycum dobio je 10 dana zatvora zbog "sitnog huliganstva" ranije ovog mjeseca.

Pročitajte više