BIVŠA RAVNATELJICA OSJEČKE GALERIJE O SVOME SMJENJIVANJU

Bivša ravnateljica osječke Galerije likovnih umjetnosti Jelica Ambruš, koju je Županijska skupština jučer razriješila dužnosti, izjavila je danas kako svoje smjenjivanje smatra "agresijom politike na profesiju" i "neopravdanom političkom smjenom" te je odbacila optužbe koje su navedene kao razlog za njezino razrješenje, ocijenivši ih neistinitima.

Skupština je za v.d. ravnatelja imenovala Vjekoslava Bizjaka, koji je tu dužnost obnašao prije Jelice Ambruš.

Ambruš je održala konferenciju za novinare ispred ulaza u osječku Galeriju, jer je, kazala je, konferenciju, koja se trebala održati u Galeriji, novoimenovani v.d. ravnatelja Bizjak otkazao, smatrajući da ju je Ambruš sazvala kao privatna osoba zaposlena u Galeriji, s temom koja je privatne prirode, te da ju stoga nije moguće održati u službenim prostorijama ustanove.

Bivša ravnateljica odbacila je optužbe o neispunjavanju prošlogodišnjeg programa Galerije, ustvrdivši da je umjesto 12 planiranih ostvareno 16 izložaba. Odbacila je i optužbe o nenamjenskom trošenju sredstava i prigovore za protustatutarno djelovanje, kazavši da je po dolasku u Galeriju utvrdila neusklađenost normativnih akata sa zakonskim propisima te da je zbog uočenih nepravilnosti u stručnom radu zaposlenika zatražila provedbu upravnog nadzora nad Galerijom.

Ocijenila je kako je v.d. ravnatelja Bizjak, kao profesor književnosti, nestručna osoba, za razliku od nje, koja je poovjesničar umjetnosti te da je njezino razrješenje "išlo brzo dirigiranom političkom smjenom", iako je, kako kaže, nestranačka osoba i ne može joj se imputirati nikakvo stranačko opredijeljenje.

Zamoljen da komentira izjave bivše ravnateljice, Bizjak je u izjavi novinarima rekao kako "po Zakonu o muzejima ima sve uvjete za vođenje te ustanove" te da na njegov raniji rad kao ravnatelja Galerije na sjednicama Županijske skupštine nije bilo primjedaba.

Na novinarski upit zašto je bivšoj ravnateljici onemogućeno održavanje konferencije za novinstvo u prostorijama Galerije, Bizjak je odgovorio kako se Ambruš ni sa kim nije dogovorila, da je sve radila samovoljno te da tako unosi nemir u rad ustanove.

(Hina) xivuč ydd

Pročitajte više